Artikelnummer: 3830063020823
Bekijk alles van Kefirko >
Bekijk meer: Servies & Glaswerk >
Kefirko - Kombucha Glazen pot op statief
Kombucha is een gefermenteerde drank die we bereiden met zwarte/groene thee, suiker en een symbiotische cultuur van azijnzuur (azijn), bacteriën en gist, bekend als SCOBY. SCOBY is een soort theeschimmel, kort voor symbiotische cultuur van bacteriën en gist. Dit is een formatie die zich ontwikkelt op het contactoppervlak waar vloeistof en lucht elkaar ontmoeten. Samen met een kleine hoeveelheid kombucha vloeistof wordt het gebruikt om kombucha te bereiden. Kombucha smaakt een beetje zuur of azijnachtig. Het staat bekend om zijn energiegevende en ontgiftende eigenschappen.
Wat is SCOBY?
"SCOBY" is eigenlijk een letterwoord : Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. De gelatineachtige basis vormt zich op het grensvlak tussen vloeistof en lucht. De culturen die wij gebruiken voor het fermenteren van thee produceren een structuur ter grootte van een pannenkoek die ook lijkt op de bovenkant van de paddenstoel. Daardoor kreeg het ook de bijnaam "paddenstoel" of "theepaddenstoel" en soms ook "kombucha-moeder".
Zoals bij alle fermentaties is het belangrijk om schone apparatuur te gebruiken. Dit betekent ook het grondig wassen van je handen en alle apparatuur die met kombucha in aanraking komt. Sterilisatie wordt ook aanbevolen, maar dat is niet nodig zolang je de reinheid en hygiëne in stand houdt.
Waarom kombucha? Omdat je het lekker vindt. Kombucha is niet alleen energiek en heerlijk van smaak, maar ook gezond.
- Uitstekend alternatief voor frisdrank
- Bron van nuttige bacteriën
- Verbeterde spijsvertering
- Antimicrobiële effecten en infectiepreventie
- Antioxiderende eigenschappen (remt het verouderingsproces en sclerose, verlaagt cholesterol)
- Heerlijk om te verfrissen en de dorst te lessen
Waarom zelfgemaakte kombucha? Zoek niet naar kombucha in winkels, je kunt de beste zelf maken.
- Kies de beste ingrediënten
- Je favoriete drank altijd bij de hand
- Bereid verschillende smaakcombinaties
- Goedkoper dan gekocht
- Bevat meer probiotische bacteriën dan in de winkel.
Welke ingrediënten en benodigdheden heb ik nodig om kombucha te bereiden?
Om 1l kombucha te bereiden, heb je een kop sterke thee (250 ml) nodig (zwart/groen/wit), suiker of honing en een kombucha scoby, jun scoby of kombucha starter. Vervolgens heb je ongeveer 700 ml water nodig om de thee te verdunnen. Je kunt ook eerst 900 ml thee zetten, maar dan duurt het langer om af te koelen. Je hebt ook 100 ml kombucha van de vorige partij (of startercultuur) nodig. U kunt kombucha bereiden in een grote glazen pot met deksel - een Kefirko kefirferfermenter van 1,4 liter is een goede optie.
Artikelomschrijving
|
Kombucha Glazen pot op statief
|
Artikelnummer
|
3830063020823
|
Kleur
|
Hout/Bamboe
|
Materiaal
|
Glas
|
Soort Servies
|
Potten
|
Land van herkomst
|
Bulgarije
|
Hoe bereid ik kombucha?
- Ingrediënten voor 1 l kombucha:
- 2 zakjes thee (2 theeblaadjes)
- 50 g suiker
- 900 ml water
- 100 ml kombucha starter of SCOBY en 100 ml kombucha van de vorige batch.
Om kombucha te maken moet je eerst de ingrediënten voorbereiden. Kook een kop water en doe er 2 theezakjes of 2 theelepels theebladeren in. Laat 5 minuten staan en haal dan de blaadjes of theezakjes eruit. Laat afkoelen en roer er 50 g suiker door. U kunt honing gebruiken als u jun kombucha bereidt. Giet in de glazen pot en verdun met het resterende water. Voeg starter of 0,1 l kombucha van de vorige batch en SCOBY toe. Laat fermenteren volgens de instructies van de fabrikant, 7-14
Welke suiker moet ik gebruiken voor kombucha?
Je kunt veel verschillende suikers of zelfs honing gebruiken om kombucha te bereiden. Elk van hen geeft een unieke smaak en textuur aan je drank, dus je hoeft alleen maar te beslissen welke het beste bij je past.
Onze culturen worden gefermenteerd met biologische witte suiker, maar je kunt in plaats daarvan bruine, rauwe suikers gebruiken die meer melasse bevatten. Dit geeft een donkerdere kleur aan je kombucha en smaakt ook anders. Je kunt ook jun kombucha maken met honing en groene thee. Deze heeft een mildere smaak en een lichte kleur van de drank.
Kan ik beginnen met fermenteren zonder Kombucha SCOBY?
Je kunt je eerste partij kombucha bereiden met alleen kombucha startervloeistof. Starter kombucha is eigenlijk kombucha die al wat langer gist en erg zuur is. In principe is het niet meer goed te drinken, maar de zuurgraad is gewoon perfect om er een nieuwe batch kombucha mee te maken.
Je kunt het kombucha-recept volgen en kombucha bereiden door de juiste hoeveelheid startervloeistof toe te voegen - het heeft minstens 10% van de hele hoeveelheid nodig. Tijdens de fermentatie begint zich SCOBY te vormen op het oppervlak van de vloeistof. Dit gebeurt meestal na dag 7 van de gisting. Na afloop van de gisting bewaar je een deel van de kombucha-drank en de nieuw gevormde SCOBY om te gebruiken voor de volgende partij kombucha.
Duurzaam kenmerk
|
Uitleg
|
|
Do-It-Yourself
|
Geschikt om zelf iets mee te maken.
|