Black vs Green Bijenstichting website banner

Zero Waste (letter vertaald ‘nul afval’) klinkt misschien als een flinke uitdaging, maar met een beetje creativiteit wordt het stapje voor stapje makkelijker. Wij helpen je graag op weg naar een leven zonder verspilling. Van herbruikbare producten tot slimme verpakkingen, wij hebben handige artikelen in huis die jouw afvalberg laten krimpen.


Zero Waste in het kort

Letterlijk vertaald betekent ‘zero waste’ dus nul afval. Streef je bij een Zero Waste levensstijl dan ook echt naar een leven zonder afval? Nee, in de huidige maatschappij is het vrijwel onmogelijk om volledig zonder afval te leven.

Het uitgangspunt van de Zero Waste levensstijl is dat je je bewust bent van wát je gebruikt en dat je je best doet om zo min mogelijk afval te creëren. Het meest ideale scenario is dat alles wat je gebruikt circulair is en nooit op een afvalhoop belandt. Circulariteit betekent dat producten ontworpen zijn om hergebruikt, gerepareerd of gerecycled te worden, en dus eindeloos blijven rondgaan. In onze blog circulair leven’ lees je hier meer over.

Stap voor stap

Er bestaan een aantal misverstanden over Zero Waste. Zo denken mensen dat ze luxe moeten opgeven. Of dat ze juist allerlei nieuwe producten moeten aanschaffen. Zero Waste leven kan dus best intimiderend overkomen, maar het kan al in kleine stapjes. Begin met iets wat makkelijk haalbaar is voor jou. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van herbruikbare producten, zoals wasbare watjes of een goede koffiebeker.

Andere producten waar je over na kan denken zijn menstruatieproducten, daar zijn ook veel duurzame varianten van, zoals menstruatiecups, -ondergoed of -sponsjes. Ook bestaan er plasticvrije alternatieven voor verzorgingsproducten, zoals shampoo- en conditionerbars, zepen, deodorant of zonnebrancrème in blik, en tandenborstels van bamboe. Elke Zero Waste start is beter dan een afvalrace.

Bijdragen aan een Zero Waste maatschappij

Zero Waste gaat uiteindelijk om het zo min mogelijk creëren van afval. Hoe je dit doet is persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie. Op deze manieren kun je bijdragen aan een Zero Waste maatschappij:

  • Leven zonder afval: creëer geen afval en zet GFT om in compost voor je tuin.
  • Afval vermijden: minimaliseer afval, recycle en koop tweedehands.
  • Leven zonder plastic afval: vermijd plastic afval voor een impactvolle verandering. Probeer meer vers voedsel te kopen dat niet in plastic is verpakt, zoals groenten en fruit van de markt.
  • Bewust leven: maak bewuste keuzes en recycle correct, om vervuiling tegen te gaan.
  • Leven zonder schadelijke stoffen: vermijd BPA, microplastics, siliconen en chemische stoffen voor een kleinere ecologische voetafdruk.
  • Maak je eigen schoonmaakmiddelen: verminder afval door zelf schoonmaakmiddelen te maken met natuurlijke ingrediënten zoals azijn en baking soda. Op onze DIY-blog lees je hoe je dit aanpakt!

Een verandering in koopgedrag

Aan de basis van Zero Waste leven staat het maken van bewuste keuzes. Dit betekent dat je eerst goed afweegt of je überhaupt iets nieuws nodig hebt. Heb je het niet nodig of kun je het product bijvoorbeeld zelf maken, lenen of in een kringloopwinkel kopen? Koop het dan niet (nieuw).

Wees ook kritisch op het kopen van Zero Waste producten. Gebruik je nooit rietjes, dan hoef je bijvoorbeeld geen duurzame rvs-variant ervan te kopen. Blijf dus kritisch op wat je wel of niet wilt toepassen in je afvalloze leefstijl. Er is geen one size fits all Zero Waste lifestyle. De één heeft bepaalde producten wel nodig, de ander niet. Het gaat erom dat jij de keuzes maakt die bij jouw leven passen.


De dilemma's rondom Zero Waste 

Echt helemaal zonder afval leven is een bijna onmogelijke missie. Veel Zero Waste producten hebben alsnog wat verpakking, wat dus afval is. Daarom zijn er verschillende definities van Zero Waste en is de afvalvrije leefstijl van de één niet haalbaar voor de ander.

Gelukkig worden er nieuwe materialen uitgevonden waarbij verpakkingen (en het product zelf) circulair zijn. Verder zijn er ook steeds meer verpakkingsvrije winkels. Daar kun je met je eigen tasjes, zakken en potten een nieuwe voorraad inslaan.

Tot het moment dat alles écht afvalvrij is, kunnen we producenten oproepen om te innoveren, zelf bewuste keuzes maken en samen ons best doen om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.


Bekijk ook

Circulariteit

Circulariteit: wat houdt het in?
Circulariteit en circulair zijn begrippen die je soms tegenkomt wanneer het gaat over duurzaamheid, maar wat houden ze in? Lees het hier!

DIY: Schoonmaak-middelen

5 basisrecepten voor je eigen ecologische schoonmaakmiddelen
Duurzaam, budgetvriendelijk en (micro)plasticvrij schoonmaken doe je door je eigen schoonmaakmiddelen te maken! Bekijk onze basisrecepten.