Black vs Green Bijenstichting website banner

De bijen hebben het zwaar. Door verstedelijking en intensieve landbouw hebben ze steeds minder voedsel en leefgebied. Dat is geen goed nieuws, want bijen doen veel meer dan honing maken. Ze bestuiven bloemen en planten, worden gegeten door vogels en houden het ecosysteem in balans. We hebben ze hard nodig want zonder deze diertjes hebben wij uiteindelijk ook geen eten meer. Wij geven tips voor een bijvriendelijke tuin.


 

Een bijenparadijs vol inheemse bloemen

Bijen leven van stuifmeel en nectar dat ze uit bloemen en bloeiende planten halen. Wilde bijen vliegen maximaal 250 meter en hebben inheemse bloemen nodig. Inheemse bloemen zijn bloemen die van nature in Nederland groeien. Onze bijen zijn evolutionair aangepast op het eten van deze bloemen. Je helpt bijen dus enorm door inheemse bloemen te zaaien in je tuin of in bloempotten en plantenbakken op je balkon. Zorg daarbij voor variatie.

Met wisselend bloeiende bloemen hebben bijen het hele seizoen eten. In de vroege lente gaan ze vanaf 8 graden al vliegen en ook in de late herfst hebben ze nog voedsel nodig om goed doorvoed de winter door te komen.

Bijen zijn trouwens ook dol op kruiden zoals dille, lavendel, munt, rozemarijn, salie en tijm. We adviseren je om biologische zaden te kopen en natuurlijk geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wist je dat de paardenbloem erg populair is bij het bijenvolk? Onkruid bestaat niet in een ecosysteem!
 


Ook bijen hebben huisjes nodig

Met inheemse bloemen en planten in je tuin kunnen de bijen hun buikjes rond eten. Maar onderdak is ook erg belangrijk. Zorg dus dat ze genoeg beschutte plekjes hebben om te nestelen en te overwinteren. Dat kan bijvoorbeeld door een insectenhotel te maken van takken en boomstammen waar je gaatjes in boort, maar je kunt er ook eentje kant-en-klaar kopen.

Een insectenhotel geeft bijen en andere insecten in de zomer een nest- en rustplaats en daarna kunnen ze het gebruiken om de winter door te komen. Het insectenhotel moet op een zonnige plek staan of hangen, beschut tegen wind en regen, en het liefst op kniehoogte. Een vijver met waterplanten maakt jouw bijenparadijs helemaal af. Zorg voor stenen en planten met brede bladeren zodat ze veilig kunnen landen zonder te verdrinken. Je kunt ook een diep bord of schaal neerzetten met steentjes en opgevangen regenwater waar ze af en toe een lekker slokje van kunnen nemen.


Met honing en bijenwas kun je alle kanten op

Bijen bestuiven niet alleen ons fruit en groente. Ze geven ons ook honing en bijenwas. Honing is natuurlijk heerlijk om te eten, bijvoorbeeld op een sneetje brood, als zoetstof in je thee of in een dressing. Maar het is ook een perfect ingrediënt voor cosmetische producten. Honing heeft een verzachtende, hydraterende en helende werking en het wordt daarom veel gebruikt in natuurlijke zepen en shampoos.

Bijenwas werd al door oude volkeren gebruikt voor het repareren van boten en het maken van kaarsen. Kaarsen van bijenwas hebben een prachtige okergele kleur en verspreiden een zoete geur die een positief effect heeft op ons zenuwstelsel. Daarnaast is bijenwas ideaal voor het onderhouden van houten vloeren en meubels, en het verzorgen van leren schoenen, jassen en tassen. Bijen doen heel veel voor ons. Het minste wat wij terug kunnen doen, is ook goed voor hen zorgen.


Bekijk ook

Duurzaam Tuinieren

Duurzaam Tuinieren
Een natuurvriendelijke en ecologische tuin is een lust voor het oog en ook nog eens goed voor het milieu. Zie je het al voor je? Jouw tuin vol leven en bedrijvigheid, met zoemende insecten, inheemse planten en wilde bloemen. Door duurzaam te tuinieren zorg je voor een gezonde leefomgeving en een groene toekomst.