Tips - Groenten Fermenteren
Wil je beginnen met fermenteren, dan is groenten fermenteren de meest veilige optie. Dit gaat namelijk bijna nooit fout. Benodigdheden zijn: groenten (rode en witte kool, wortels, appels), zout en een luchtdichte pot.
1. Zorg dat jouw potten, bakjes of zakjes altijd goed schoon zijn. Spoel de potten, bakjes of zakjes grondig uit met heet water of soda. Ook je handen, snijplank, messen en groenten moet goed schoon gemaakt worden. Doe je dit niet? Dan kan het fermentatieprocess verstoord worden.
2. Snijdt de groenten en fruit in stukken, het maakt niet uit hoe groot of in welke vorm, als het allemaal maar ongeveer dezelfde maat is.
3. Zorg er vervolgens voor dat je voldoende zout of zoutoplossing bij de hand hebt om bij de groenten te doen. Voor een goede fermentatie van groente dien je minimaal 2% zout toe te voegen. Op een kilo groente betekent dit dus 20 gram zout.
4. Maak na het vullen van de potten of bakjes de randen netjes schoon zodat er geen vuil achterblijft.
5. Zorg dat je de eerste dagen de pot, het bakje of zakje even opent, zodat de opgebouwde druk kan ontsnappen. En laat ze vervolgens minimaal een week staan.
Tips - Groenten Fermenteren
Wil je beginnen met fermenteren, dan is groenten fermenteren de meest veilige optie. Dit gaat namelijk bijna nooit fout. Benodigdheden zijn: groenten (rode en witte kool, wortels, appels), zout en een luchtdichte pot.
1. Zorg dat jouw potten, bakjes of zakjes altijd goed schoon zijn. Spoel de potten, bakjes of zakjes grondig uit met heet water of soda. Ook je handen, snijplank, messen en groenten moet goed schoon gemaakt worden. Doe je dit niet? Dan kan het fermentatieprocess verstoord worden.
2. Snijdt de groenten en fruit in stukken, het maakt niet uit hoe groot of in welke vorm, als het allemaal maar ongeveer dezelfde maat is.
3. Zorg er vervolgens voor dat je voldoende zout of zoutoplossing bij de hand hebt om bij de groenten te doen. Voor een goede fermentatie van groente dien je minimaal 2% zout toe te voegen. Op een kilo groente betekent dit dus 20 gram zout.
4. Maak na het vullen van de potten of bakjes de randen netjes schoon zodat er geen vuil achterblijft.
5. Zorg dat je de eerste dagen de pot, het bakje of zakje even opent, zodat de opgebouwde druk kan ontsnappen. En laat ze vervolgens minimaal een week staan.