To go producten gebruik je buiten de deur: naar je werk, tijdens een dagje uit, een kampeervakantie, barbecue of een picknick in het park. Door zero waste producten aan te schaffen en goed voorbereid de deur uit te gaan, vermijd je dat je onderweg (plastic) afval creëert. Wij helpen je graag op weg met onze handige gids!
 

Ga voorbereid de deur uit

Je staat op het station, je trein heeft vertraging en je maag knort. Dus duik je nog even een kiosk in voor een beker koffie en een broodje. De kans is groot dat het broodje in plastic is verpakt en dat je de beker na gebruik in de prullenbak gooit. We doen dit allemaal weleens, maar het gebruik van wegwerpproducten geeft een hoop afval. Door herbruikbare to go producten aan te schaffen en goed voorbereid de deur uit te gaan, kunnen we ons plasticgebruik enorm terugdringen. De moeite waard om daarin te investeren!

Het klinkt als een open deur: maar een goede voorbereiding is het halve werk. Neem dus als je de deur uitgaat altijd een aantal producten mee in je tas, zoals een gevulde drinkfles, een boodschappennetje en het liefst ook een snack. Zo hoef je onderweg niet ineens iets te kopen, mocht je bijvoorbeeld onverwacht langer weg zijn dan gedacht.


Kies goede basics

Plastic flesjes, tasjes, koffiebekers en voedselverpakkingen zorgen voor een afvalberg waar de Mount Everest jaloers op zou zijn. Wil je hier iets tegen doen? Dan is het aanschaffen van herbruikbare producten een goed idee! Er zijn een heleboel verschillende producten waar je uit kunt kiezen. Investeer in een aantal duurzame basics waar je veel gebruik van zult maken, bijvoorbeeld een drinkfles, een lunchbox of een koffiebeker. Wist je dat je vaak korting krijgt als je je eigen koffiebeker meeneemt wanneer je koffie haalt?

Ook een goede lunchbox is wellicht een handige investering. Hierin kan je brood, fruit, een salade, yoghurt of iets anders lekkers meenemen. Zo hoef je geen plastic zakjes te gebruiken of maaltijden buiten de deur te kopen. Je eten blijft ook nog eens lekker vers en je bespaart geld.

Eten buiten de deur

Als het lekker weer is, is het heerlijk om buiten te eten. Denk aan barbecueën in het park of een picknick op het strand. Om deze gezellige uitjes ook een beetje afvalvrij te houden, is het goed om na te denken over de producten die je meeneemt. Dat begint al bij de boodschappen. Kies bijvoorbeeld fruit dat niet in plastic zit (zoals een meloen, appel of een mango) of maak zelf een salade, tapenade of saus. Zo hoef je niet allerlei plastic bakjes te kopen die vervolgens weer weggegooid worden. Wist je dat je op de markt vaak makkelijker groente en fruit zonder plastic kunt kopen? Ook kan je daar vaak noten in een zak in plaats van plastic bakje kopen.

Om wegwerpplastic te vermijden, kan je zelf servies meenemen, zoals borden, rietjes, bestek en bekers. Ook het materiaal van het product is iets om over na te denken. Zo zijn er bijvoorbeeld drinkflessen van glas, RVS of gerecycled plastic, en borden of schalen van bamboe.

Duurzaam bewaren

Als je buiten picknickt of barbecuet, kan het zijn dat je met restjes blijft zitten. Overgebleven voedsel kan je op verschillende manieren bewaren. Een mooi universeel product hiervoor, is een bijenwasdoek. Deze doek kan gebruikt worden om voedsel vers te houden, maar ook om je lunch in te bewaren. De doeken kunnen herbruikt worden en zijn een duurzaam alternatief voor huishoudfolie en plastic. Je gebruikt ze eenvoudig: doe het voedsel in de doek en gebruik eventueel je lichaamswarmte om de rand van de doek te vormen en dicht te plakken. In de koelkast wordt de doek hard en bij kamertemperatuur wordt de zak weer zacht en flexibel.

Daarnaast bestaan er siliconen bewaarzakjes. Deze zijn ook herbruikbaar en dus een duurzaam alternatief voor plastic zakjes. Erg handig om voedsel thuis op te slaan, maar ook om voedsel in mee te nemen. Wil je fruit- en groenteverspilling tegengaan, dan is het handig om te investeren in foodhuggers. Deze producten passen perfect op het stuk groente of fruit wat je over hebt, zodat het langer goed blijft.

Voordelen van duurzame materialen



Bamboe

Bamboe is een duurzaam materiaal dat snel groeit en weinig water en pesticiden nodig heeft. Het is sterk, lichtgewicht en biologisch afbreekbaar, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor hout.


Siliconen

Siliconen zijn flexibel, hittebestendig en duurzaam. Ze zijn een veilig alternatief voor plastic omdat ze geen microplastics afscheiden en veel minder snel kapot gaan dan de plastic alternatieven.


Roestvrij Staal

Roestvrij staal is een corrosiebestendig metaal dat niet reageert met voedsel, waardoor het een veilige en hygiënische keuze is voor keukenproducten. Bovendien kan het eindeloos worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies.


Gerecycled Plastic

Gerecycled plastic helpt de hoeveelheid plasticafval in het milieu te verminderen. Door plastic een nieuw leven te geven, besparen we natuurlijke hulpbronnen en verminderen we de CO2-uitstoot. 




Bekijk ook

Zero-Waste

Wat is een zero-waste leefstijl en is het wat voor jou?
Vaak denken mensen dat ze nieuwe producten moeten kopen om zero waste te leven, of juist alle luxe kwijtraken. Deze standpunten zijn allebei niet helemaal waar, maar wat moet je dan wel doen? Lees hier alles over Zero Waste.

Micro-plastics

Microplastics en wat je daarover moet weten
Het gaat er steeds vaker over: microplastics. Maar wat is het en wat zijn de gevolgen? Dat lees je hier, inclusief tips.