Schapenwol is en heel bijzonder isolatiemateriaal. Het heeft in alle seizoenen goede isolatiewaardes en kan tot maar liefst 30% van het eigen gewicht aan vocht op kan nemen, zonder dat de isolatiewaarde lager wordt. Ook neutraliseert schapenwol schadelijke gassen, zodat de lucht in je huis vele malen gezonder wordt. Maar buiten de goede vochtbestendige eigenschappen, werkt het met name perfect als warmte- en geluidisolator. Vooral dat laatste maakt schapenwol zeer uniek als isolatiemateriaal, want je bent ineens voorzien van al je isoleer behoeftes.
Schapenwol is wat duurder, maar dat is niet voor niets. Het is brandwerend, makkelijk te verwerken en fijn isolerend materiaal voor een gezond binnenklimaat. Omdat de vacht van een schaap gewoon teruggroeit, wordt het gerekend als hernieuwbare grondstof. Ook vereist het productieproces van vacht tot isolatiemateriaal weinig energie en is het volledig CO2-neutraal, wat schapenwol ook nog eens zeer milieuvriendelijk maakt. Een zogenaamd Biobased isolatiemateriaal.
Kortom: schapenwol is gezond, ecologisch verantwoord en zeer divers omdat het warmte en geluid zeer goed isoleert en uitermate vochtbestendig is.
Luchtzuiverend? Hoe werkt dat?
Schapenwol isolatiemateriaal bevat het dierlijke eiwit keratine. Keratine werkt als een filter: het zuivert vervelende gassen uit de lucht. Omdat een schaap het nooit te warm of te koud mag hebben, zorgt de keratine er ook voor dat het lucht en vocht vast kan houden zodat er altijd een behaaglijk temperatuurtje is.
Montage
Schapenwol is zeer makkelijk te monteren. Je snijdt het makkelijk met een mes door. Omdat Schapenwol damp-open is, is het niet nodig om aan de binnenzijde een folie te plaatsen. Zo creëer je een ademende constructie, die vochtregulerend werkt.
Woolin schapenwol
Het schapenwol van Woolin, komt van schapen die vrij kunnen rondlopen in de bergen van Oostenrijk. Voor het wassen van de schapenwol worden geen chemische middelen of industriële processen gebruikt. Allemaal puur natuur.
Veelgestelde vragen
Is schapenwol vochtregulerend?
Ja. Ongeacht hoeveel vocht het schapenwol heeft opgenomen, blijft het prima isoleren. Er is geen damprem of extra folie tegen vocht nodig. Daarom is het ook zulk fantastisch materiaal voor een land als Nederland, waar temperatuur en vochtigheid erg wisselen per maand.
Kan ik last gaan krijgen van muizen?
Het is waar dat muizen en ander ongedierte het snelst afkomen op natuurlijke isolatiematerialen omdat ze het zien als lekker eten en een veilig nestplekje. Daarom wordt schapenwol behandeld met een zoutoplossing. Dat vinden muizen erg smerig, dus daar willen ze niets meer mee te maken hebben. Veel andere isolatiematerialen worden behandeld met andere muiswerende stoffen, maar dat kan weer slecht zijn voor de eigen gezondheid en het milieu.
Kan ik allergisch op schapenwol reageren?
Een allergie voor schapenwol is zeer zeldzaam, omdat het puur natuurlijk is. Schapenwol werkt ook voor gevoelige mensen niet irriterend voor de huid of longen, wat bij sommige andere isolatiematerialen wel het geval kan zijn.