Natuurlijke Verf
Wandafwerking
Isolatie
Hout & Bamboe
Duurzame Vloeren
Montage & Gereedschap
Meer weten?
Stroom Besparen
Gas Besparen
Water Besparen
Verlichting
Installatie
Meten
Energiebespaarbox
Bewaren & Meenemen
Koken & Tafelen
Woonaccessoires
Schoonmaakmiddelen
Huishouden
DIY Huishouden
Tuinieren & Moestuin
Tuindecoratie
Tuingereedschap
Dieren
Ongedierte
Lichaam
Haar
Gezicht
Mond
Spa & Wellness
DIY Verzorging
Baby
Verzorging Kind
Eten & Drinken
School
Speelgoed
Knutselen & Tekenen
Slapen
Onderweg
Facilitair
Papier & Schrijfwaren
Kantoorartikelen
Hobby
Aanbiedingen
Cadeaus
Relatiegeschenken
In de haven staat de betonfabriek van Voorbij Prefab. Ze maken betonnen buitenmuren voor huizen en transformatiehuisjes. Overal op het terrein in de haven zie je de contouren van vinex huizen gegoten in beton met een kleinere voetafdruk. Het zijn de muren van toekomstige huizen.
Nederland heeft woningen nodig. Woningen die duurzaam zijn gemaakt en snel te bouwen zijn. Bouwpioniers wijken daarom af van traditioneel beton. Omdat bedrijven dat zelf willen en omdat er steeds strengere regels gelden bij het bouwen van woningen. Huizen moeten duurzaam zijn tijdens de bouw en tijdens het gebruik. Voorbij Prefab kijkt vooruit en heeft een betonmengsel gemaakt met minder cement. Het productieproces kost zo minder fossiele brandstoffen. Het heeft zo een kleinere voetafdruk. De prijs is hetzelfde.
Beton is onmisbaar in de bouw. Beton bestaat uit cement en grind. Dat cement is lastig duurzaam te produceren, maar bepaalt wel de stevigheid van het beton. Kalk is nodig om cement te maken en wordt verhit op 1500 graden. Kalk komt vaak uit verre, milieuvervuilende mijnen. Het cement lijmt het grint aan elkaar.
In een piepklein laboratorium naast de fabriek werd ontdekt dat cement deels vervangen kan worden door een restproduct. Als je staal maakt in een hoogoven, blijft er hoogovenslak over. Dit hoogovenslak blijkt ook goed te werken als lijm in het betonmengsel.
Hoogovenslak komt van het nabijgelegen Tata Steel in IJmuiden via het Noordzeekanaal. Het grind komt uit de puinhoop van het afvalverwerkingsbedrijf dat naast de fabriek ligt. Die maken van oude stoeptegels, badkamers en ander puin grind. Dat is een groot voordeel van de haven: er zitten veel bedrijven dichtbij elkaar waardoor samenwerken een stuk makkelijker wordt. Een ander groot voordeel is dat de toevoer van grondstoffen eenvoudig is.
Amsterdam is aandeelhouder van de Port of Amsterdam. Port of Amsterdam en de gemeente willen een toekomstbestendige haven. Zo wordt er geïnvesteerd in circulaire activiteiten en de versnelling van de energietransitie. De haven moet een aantrekkelijk gebied zijn voor duurzame en circulaire nieuwe bedrijven. Alle bedrijven in de haven maken gebruik van de gunstige infrastructuur die Port of Amsterdam aanbiedt. Zowel Amsterdam als Port of Amsterdam hebben veel kennis en een groot netwerk waar bedrijven gebruik van kunnen maken. Voorbij Prefab gebruikt dit netwerk om contacten met klanten en andere bedrijven te leggen. Door de handen ineen te slaan is het gemakkelijker tot duurzame en efficiënte oplossingen te komen.
Wilt u ook aan de slag met circulair ondernemen? Vraag vrijblijvend het gratis advies- en begeleidingstraject aan. Zo krijgt u meer inzicht over hoe circulair uw bedrijf nu is en wat u kunt doen. In het traject krijgt u een intakegesprek, op maatgemaakte workshops voor uw bedrijf en 1-op-1 begeleiding met milieu-impactanalyse. Dit traject is voor maakbedrijven in Amsterdam vanaf 5 medewerkers.