Kitten en Kitsoorten

Kitten en Kitsoorten

In vroeger dagen werd glas in de sponning gezet met stopverf. Stopverf, de naam zegt het al, is eigenlijk heel dikke verf en in die tijd natuurlijk een lijnolieverf. Vroeger werd er alleen enkel glos gebruikt in traditionele systemen.


Kleine raampjes - want groot vensterglas was moeilijk te maken - met veel roeden met stopverf. Pas in de 19e-eeuw werd het mogelijk grote vlakken glas te maken. De techniek was nog niet volmaakt, je kunt de "hobbeligheid" in het glos zien. Maar nog steeds werd het glas met stopverf in de sponning gezet. Bij heT schilderen van stopverf zomen werd en wordt altijd twee millimeter glas meegeschilderd voor een waterdichte naad.


Met de komst van dubbelglos en andere beglazingssystemen kwamen er ook andere eisen aan de afdichting tussen glas en kozijn. Er werden flexibel blijvende afdichtingen nodig: de kit werd geboren.


Eén van de eerste kitten was siliconenkit. Het was ook meteen de kit met de meeste problemen voor de schilder.

We onderscheiden globaal 4 groepen kitten:



  • Hardende kitten - zoals stopverf en welpasta - zijn bij het aanbrengen plastisch. maar na verloop van tijd horden deze geheel uit.

  • Plastische kitten verharden niet. Als er druk of trek op de kitzoom wordt uitgeoefend vervormd de kitzoom. Na ophef van de belasting keert de kitzoom weer terug in zijn oorspronkelijke vorm.

    Voorbeeld: buthyleenkitten voor beglazing en starre naden.

  • Plastisch-elastische kitten blijven na uitharden enigszins elastisch, maar vervormen bij belasting blijvend.

    Voorbeeld: acrylaatkitten als algemene afdichtingskit voor particuliergebruik

  • Elastische kitten vormen de grootste groep. Deze blijven na uitharding elastisch. Ze vervormen tijdens druk of trek, maar keren weer terug in hun oorspronkelijke vorm na opheffen van de belasting.

    Voorbeeld: siliconenkit voor in natte ruimten als badkamers en keukens, polisulfide kit, hybride kit, polyuretheenkit voor glas, deknaden op schepen. Polyurethaankitten zijn wel de duurdere kitten.

    Omdat siliconenkit gemaakt is van silicium en zuurstof, is het de minst milieubelastende kit. Daar tegenover staat dat het de slechtste kit is wat overschilderen betreft!


Welke kitten gebruiken we bij AQUAMARIJN en EVERT KONING schildersverven?

In combinatie met verf wordt aangeraden om nooit een siliconenkit gebruiken. Maar ook geen droog of te messen kit. Kitten die droog zijn af te messen bevatten vaak een siliconenpreparaat. waardoor de overschilderbaarheid eveneens ongunstig wordt beinvloed.


Kitten die nat afgemest moeten worden hebben vaak minder hechtingsproblemen. Als kitten nat worden af gemest met zeepsop altijd de kitzoom goed naspoelen met schoon water om zeepresten te verwijderen.


Er kan ook overwogen worden kit in kleur toe te passen en deze niet te schilderen. Dit is zelfs zeer aan te bevelen, want alleen in Nederland kent men het gebruik van overschilderen van kitten, maar dit zorgt regelmatig voor onthechtingsverschijnselen. Eigenlijk wel logisch, want vrijwel elke verf wordt na verloop van tijd steeds harder, terwijl de ondergrond elastisch behoort te blijven.


Kitten die geschikt zijn voor gebruik met alkydharsverven zijn ook ook geschikt voor lijnolieverven. Pas absoluut geen siliconenkit toe, ook geen overschilderbare!


Buiten : een topseal of een polisulfide

Binnen : een hybride kit


Een nieuwe kit aan het firmament is één van de kitten van Bloem sealants bv en wel de One Seal. Dit is een universele kit voor beglazingen en voegafdichtingen. De kit is beproefd op overschilderboarheid met verfproducten van AQUAMARIJN & EVERT KONING schildersverven. De kit zelf hecht ook goed op producten van AQUAMARIJN. De kit is NIET droog afmesbaar. Dus voor het schilderen de kit goed naspoelen met schoon water.


Ook is de Renoseal stoppasta als vervanger voor stopverf qua overschilderbaarheid getest. De pasta is net zo te verwerken, maar blijft taai-elastisch, jarenlang. En uitstekend overschilderbaar.


NB: Kitten zijn niet ecologisch.