Natuurlijke Verf
Wandafwerking
Isolatie
Hout & Bamboe
Duurzame Vloeren
Montage & Gereedschap
Meer weten?
Stroom Besparen
Gas Besparen
Water Besparen
Verlichting
Installatie
Meten
Energiebespaarbox
Bewaren & Meenemen
Koken & Tafelen
Woonaccessoires
Schoonmaakmiddelen
Huishouden
DIY Huishouden
Tuinieren & Moestuin
Tuindecoratie
Tuingereedschap
Dieren
Ongedierte
Lichaam
Haar
Gezicht
Mond
Spa & Wellness
DIY Verzorging
Baby
Verzorging Kind
Eten & Drinken
School
Speelgoed
Knutselen & Tekenen
Slapen
Onderweg
Facilitair
Papier & Schrijfwaren
Kantoorartikelen
Hobby
Aanbiedingen
Cadeaus
Relatiegeschenken
Enige tijd geleden bezocht ik een restaurant in Rotterdam-Zuid. Ik ken dat deel van de stad nauwelijks. De omgeving van station Lombardijen is me bekend. En het Zuidplein. Verder niet. Groot was dan ook mijn verbazing dat tussen die twee locaties een droom van een wijk lag.
Het restaurant was goed en leuk, maar van het bezoek bleef me vooral de verrassende uitstraling van de wijk bij. Sfeervol was het, heel erg groen en absoluut niet ‘stads’. Ik was in een tuindorp. Een begrip dat ik ken uit de literatuur. Ervaren had ik de kracht van dit concept tot mijn schande echter nog nooit.
Dat is nu gelukkig anders. Min of meer gelijktijdig met deze ontdekking las ik een boek over woonbuurten. In dit boek werd benadrukt dat het de kleine dingen zijn die een buurt groot maken. De aanwezigheid (op de juiste plekken!) van groen werd genoemd, maar ook de verhoudingen binnen het straatprofiel, de plek van bijvoorbeeld bankjes, de kracht van routes, de succesfactoren van een speelplek en heel veel andere details. Het boek zat vol met voorbeelden uit vele landen. Wat me zo fascineerde, was dat alles zo logisch leek, maar dat je tegelijk moet constateren dat die logica van de kleine schaal in veel nieuwe wijken nauwelijks te vinden is.
In het project dat in deze P+ BouwTrends wordt beschreven, is wel bewust gezocht naar de kracht van kleine ingrepen. Dat maakt het in mijn ogen zo’n aantrekkelijk project. De term ‘tuinstad van de 21e eeuw’ valt binnen de beschrijving. Ik hoop het. Ik hoop van harte dat deze wijk over enige tijd net zo’n effect zal hebben op bezoekers als de oude tuinstad in Rotterdam op mij had. Duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Een voorbeeld dat op grote schaal gevolgd mag worden.
Anke van Hal Anke van Hal is als hoogleraar Sustainable Building verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit en als hoogleraar Sustainable Housing Transformation aan de TU Delft.
Link: P+ BouwTrends https://www.p-plus.nl/resources/magazinefiles/01-12_BT_03-2008.pdf