Hennepisolatie is ecologische isolatie die sterk in opkomst is. Niet zo vreemd, want het heeft een groot aantal voordelen en maar weinig nadelen. Zo groeit de plant zeer snel op vrijwel elke bodem, haalt-ie veel CO2 uit de lucht en hennep is volledig recyclebaar. Hennep is dus een duurzaam isolatiemateriaal met minimale impact op het milieu.
De voordelen van hennepisolatie
Niet irriterend voor longen of huid
Als je hennep als isolatiemateriaal gebruikt, heb je geen beschermende kleding nodig. Ook hoef je geen masker te dragen. Hennep laat namelijk geen vezels achter die huidirritatie kunnen veroorzaken, of die je per ongeluk zou kunnen inademen.
Vochtregulerend en damp-open
Hennep heeft van nature een vochtregulerende werking. Dit betekent dat het isolatiemateriaal het opgenomen vocht heel geleidelijk weer afgeeft, waardoor de luchtvochtigheid in je huis stabiel blijft. Met hennepisolatie ben je dus verzekerd van een aangenaam en gezond binnenklimaat.
Ondanks de vochtregulerende eigenschappen blijft hennep een vochtgevoelig materiaal. Het wordt dus afgeraden om het te gebruiken in vochtige ruimtes zoals spouwmuren, badkamers of kelders. Of breng na het isoleren een dampscherm aan.
Geen schadelijke stoffen
Hennep bevat van zichzelf geen schadelijke stoffen. Ook voor de productie zijn geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig. Om het materiaal brandwerend te maken kan het wel nodig zijn om brandvertragende middelen toe te voegen, maar dit kan ook een natuurlijk middel zijn, zoals soda. Daarnaast wordt er soms polyester, maïsmeel of zetmeel gebruikt om de structuur van de vezels te versterken.
Goede akoestische isolatie
Hennep is heel geschikt om de ruimte akoestisch te isoleren. Hierdoor heb je minder last van geluiden die van buiten je huis binnendringen.
Bestand tegen schimmels en bacteriën
Hennep is van nature schimmeldodend en antibacterieel. Er hoeven dus geen giftige stoffen te worden toegevoegd om het isolatiemateriaal te beschermen tegen schimmel of ongedierte, zoals muizen.
Geurvrij
Bij hennep denk je wellicht aan wiet en de bijbehorende geur. Maar hennepisolatie wordt gemaakt van de mannelijke plant, terwijl wiet van de vrouwelijke plant gemaakt wordt. Isolatiemateriaal gemaakt van hennep is dus geurvrij.
Nadelen van hennep
Naast de voordelen zijn er enkele nadelen om rekening mee te houden:
- Hennep is niet geschikt voor gebruik in een (zeer) vochtige omgeving, zoals een kelder of een badkamer. Je kunt eventueel een dampscherm aanbrengen na het isoleren, maar het is beter om voor een ander ecologisch isolatiemateriaal te kiezen dat wel goed tegen vocht kan.
- Het materiaal is stug en lastig te bewerken. Om het op maat te snijden of zagen heb je veel geduld en speciaal gereedschap nodig.
- De brandklasse van hennep is E op een schaal van A (niet brandbaar) tot en met F (zeer brandbaar). Met natuurlijke brandvertragende middelen zoals soda kun je het materiaal brandveiliger maken.
- Isolatie gemaakt van hennep is moeilijker te verkrijgen dan veel andere isolatiematerialen, waardoor de prijs wat hoger ligt.
Toepassingsmogelijkheden van hennepisolatie
Met isolatie van hennep kun je daken, muren, plafonds, gevels en houten vloeren isoleren en het is in verschillende vormen verkrijgbaar:
- op rol
- als dekens
- als flexibele isolatieplaten
- als blokken
Bestel hennepisolatie bij Eco-Logisch
Enthousiast geworden over isoleren met hennep? Bestel onze hennepisolatie direct in onze webshop en laat je bestelling thuisbezorgen of haal hem vandaag nog op in onze vestiging in Amsterdam.
Heb je nog vragen?
Neem contact met ons op en je krijgt op werkdagen binnen 48 uur (maar vaak veel sneller) antwoord. Of kom een keer langs in onze showroom om onze ecologische isolatiematerialen in het echt te bekijken.