Bladluis bestrijden: zo doe je dat natuurlijk!

Bladluis bestrijden

Niks is zo vervelend als je harde werk in rook zien opgaan. Dat geldt ook voor je met zorg gekozen planten! Bladluizen zijn een bekende plaag voor mensen die graag in de tuin werken. Heb je last van bladluizen en wil je deze op een natuurlijke manier bestrijden? Lees dan snel verder om verschillende opties te bekijken.

Waarom zijn bladluizen een plaag?

Bladluizen zitten graag op mooie planten in je tuin, en dan vooral op jonge stengels met groeiende bladeren en bloemknoppen. Doordat de bladluis sap uit de plant zuigt kan de plant groeistoornissen krijgen, virussen geïnjecteerd krijgen, geel worden, verdrogen of doodgaan. Door de plakkerige honingdauw die luizen vormen bestaat er ook een groter risico op schimmelvorming. Het is daarom belangrijk bladluizen te verwijderen van je planten als je er zeker van wilt zijn dat deze mooi en gezond blijven!

Hoe herken je bladluizen?

Bladluizen bestaan in verschillende vormen; er zijn meer dan 250 soorten die als plaag gezien worden. Dit maakt ze niet altijd herkenbaar. Er bestaan groene, witte, rode, gele, zwarte en paarse luizen. De vorm van het lijfje lijkt op die van een peer en ze zijn meestal 1-7 mm groot. Vaak bevinden ze zich aan de onderkant van bladeren, waardoor ze niet zo snel opvallen. Kijk goed bij je planten en let op misvormde bladeren die krullen of geel worden.

Kan je bladluizen natuurlijk bestrijden?

Je wilt natuurlijk geen kwaad met kwaad bestrijden door het aanbrengen van schadelijke vloeistoffen in de strijd tegen bladluis. Gelukkig zijn er natuurlijke, ecologische manieren om bladluis te bestrijden! Hieronder hebben we een aantal manieren voor je die je kunt proberen.

Natuurlijk bladluis bestrijden: meerdere manieren

Last van kleine kolonies? Veeg ze weg met je vingers/handen of gebruik een oude (tanden)borstel. Je kunt ook proberen met een iets hardere waterstraal de bladeren te besproeien waarmee de bladluizen er vanaf vallen. Dit moet je wel een aantal dagen achter elkaar volhouden.

De meest natuurlijke oplossing is het planten van bloemen waarmee je de natuurlijke vijanden van bladluizen aantrekt: lieveheersbeestjes. Plant deze bloemen om de gewassen heen die gevoelig zijn voor bladluis. Voorbeelden van zulke bloemen zijn: paardenbloemen, calendula en goudsbloemen. 

Klimkers (nasturtium) helpt ook goed tegen bladluis, net als de bloemen van broccoli. Deze twee trekken bladluis aan, waardoor ze weggaan van je andere planten. Zo kun je ze makkelijker uit je tuin verwijderen of op afstand houden van je pareltjes.

Wild kattenkruid, knoflook en bieslook werken als een verjagers van bladluis.


Natuurlijke vijanden van de bladluis

- Lieveheersbeestjes
- Gaasvliegen (bruin- of goudoogjes)
- Oorwormen
- Zweefvliegen
- Sluipwespen
- Loopkevers

Natuurlijke vrienden van de bladluis

Ja, de bladluis heeft ook vrienden! Bladluizen vormen namelijk honingdauw en dit wordt door mieren, wespen en bijen als voedselbron gebruikt. Zij hebben er dus baat bij dat de bladluizen het overleven! Mieren beschermen bladluizen tegen lieveheersbeestjes, waardoor het ook een oplossing kan zijn om mieren te bestrijden die in de buurt van je mooiste (gevoelige) planten leven. De hieronder beschreven sinaasappel-oreganomix kan daar tegen helpen.

Anti-bladluis recepten

Zeep en water

Grotere kolonies kan je met een eigen mix van zeep en water wegsproeien: Dit doe je door het mixen van 1 theelepel organische zeep met 1 liter water. Spray de bladeren 2 keer per week.

Sinaasappel en oregano-olie

Schaaf de schil van 3 sinaasappels en voeg hier kokend water aan toe. Als dit wat afgekoeld is voeg je hier ongeveer 10 druppels oregano-olie aan toe. Laat dit 48 uur lang staan en je hebt je eigen concentraat. Vul een fles met 1/3 van de sinaasappel-oregano mix en de rest met water. Hiermee kan je de bladluizen besproeien (alleen de bladeren, niet de bloemen van je plant). Zo blijven ze als het goed is ook weg!

Tips

- Gebruik alle natuurlijke middeltjes alleen ’s ochtends of ’s avonds om te voorkomen dat de plant verbrandt door de zon.

- Probeer elk middel (zelfgemaakt of kant-en-klaar) op een klein stukje van de plant. Zo weet je zeker dat de plant er wel of niet tegen kan.

- Spray of wrijf de middeltjes alleen op de stukken van de plant waar je bladluizen ziet om beschadiging te voorkomen.

Bekijk ook

Zonbescherming

Zonbescherming: hier moet je op letten!
Zonnebrandcreme kan schadelijk zijn, maar niet smeren is niet de oplossing. Wat dan wel? Gezonde zonbescherming! Lees hier waar je op moet letten.


Snoeien: de basis
Beginnend snoeier? Lees hier waar je op moet letten en welke tools je nodig hebt!