Black vs Green Bijenstichting website banner

De voordelen van circulariteit



Wat maakt circulaire producten nou duurzaam?


‘Circulariteit’ en ‘circulair leven’ zijn begrippen die je soms tegenkomt wanneer het gaat over duurzaamheid. Prachtige woorden, maar wat houden ze in? Wat is circulariteit en welke producten zijn nou eigenlijk circulair? We leggen het hieronder uit!


Wat houdt circulariteit in? 

Mensen zijn enorm handig in het uitvinden van mooie en praktische producten die ons leven verrijken en makkelijker maken. De schaduwkant hiervan is dat deze producten vaak ontworpen zijn met alleen het gebruik als focus. Wat er met de producten gebeurt aan het einde van hun levensloop blijft daarbij een vraagteken. Daardoor zijn er inmiddels enorme afvalbergen ontstaan die geen enkel nut meer hebben. Om nog meer afval te voorkomen, worden er steeds meer circulaire producten ontworpen. 

Bewustwording en gedragsverandering

Bewustwording is essentieel voor het creëren van een circulaire economie. Het stimuleren van deze economie vereist een verschuiving in de mindset van 'wegwerpmentaliteit' naar een meer verantwoordelijke benadering van consumptie. Educatie en voorlichting spelen hierbij een sleutelrol. Een gezamenlijke inspanning van zowel consumenten als producenten is cruciaal voor het creëren van een duurzamere en circulaire samenleving.


Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is, in de puurste vorm, een economie waarin er geen afval bestaat, net als in de natuur. De natuur heeft een circulaire kringloop waarin geen enkele ‘grondstof’ verloren gaat of blijft liggen. Alles (grondstoffen, onderdelen, producten) behoudt daarin dus zijn waarde.

Kortom: circulaire producten zijn producten die zo lang mogelijk meegaan en op nieuwe manieren ingezet kunnen worden. Ze zijn herbruik- en recyclebaar, deels gemaakt van hergebruikte onderdelen, helemaal gerecycled of te composteren. Het materiaal blijft dus bruikbaar, in plaats van dat er nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden.

Hoe meer producten circulair worden, hoe kleiner de impact op het milieu. Nieuwe oplossingen zorgen dus beetje bij beetje voor een groenere wereld, waarin afval verleden tijd wordt. Ga voor circulair!



Circulair in de keuken en het huishouden

Levensloop van circulaire producten

Circulaire producten zijn producten die geen levenseinde hebben. Aan het einde van hun levensloop wordt er namelijk weer nieuw leven ingeblazen. Dit wordt ook wel ‘cradle-to-cradle’ genoemd (letter: ‘van wieg tot wieg’). Circulaire producten belanden niet op een afvalhoop, maar blijven ‘in leven’ op nieuwe manieren! Het product blijft nut hebben door gebruikt te worden als grondstof of als onderdeel van iets anders.

Circulair design zorgt ervoor dat grondstoffen blijven rondgaan in een kringloop, zonder verlies van waarde. Er worden daardoor zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt, wat beter is voor de aarde.

Circulaire producten passen dus binnen de Zero Waste leefstijl en vallen onder de term 'cradle-to-cradle' wanneer álles hergebruikt wordt.



Upcycle mode & design

Circulaire leefstijl

Drink je weleens filterkoffie? Of gebruik je een bonenmachine? Dan heb je na elk kopje dat je gezet hebt ook koffiedrab. Deze prut zit vol nuttige stoffen, waar je bijvoorbeeld oesterzwammen op kunt kweken! Ook dat is een circulaire toepassing. Verder zijn er natuurlijk nog vele andere manieren waarop je je leefstijl (steeds) meer circulair kunt maken. Zo verklein je je ecologische voetafdruk.

Denk bijvoorbeeld aan het upcyclen van je kleding, het composteren van je voedselresten of minder gebruik maken van wegwerpartikelen in de badkamer en keuken!


Circulair (biobased) bouwen

Ook in de bouw is circulariteit iets dat steeds meer toegepast wordt. Hierbij gaat het niet alleen om de gebruikte materialen, maar ook om de manier van bouwen en de bestemming van het gebouw. Ook hier wordt rekening gehouden met het levenseinde: de sloop. Er wordt dus op een efficiënte manier gebouwd met biobased bouwmaterialen en de gebruikte materialen worden na de sloop ook weer hergebruikt bij nieuwe projecten.

 


Meer weten

De verschillende soorten circulair design & ontwerp



Hergebruik en upcycling

Het product kan tweedehands gebruikt worden of met een ander doel worden gebruikt dan daarvoor. Het product moet dus sterk zijn of eenvoudig te repareren om de levensduur te verlengen. Voorbeeld: een wijnfles wordt omgevormd tot drinkglas.


Productie

Delen van het oude product worden gebruikt in een nieuw product. Hiervoor zijn zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt. Deze onderdelen moeten dus makkelijk gescheiden kunnen worden van de andere onderdelen.


Recycling

Het product wordt gemaakt van materiaal dat eenvoudig te recyclen is, waardoor de grondstoffen niet verloren gaan, maar opnieuw gebruikt kunnen worden bij de productie van iets nieuws.


Combinaties

Sommige producten ontstaan als combinatie van verschillende soorten restafval. Voorbeeld: oesterzwammen kweken op koffiedik, in ‘geredde’ verfemmers.

Bekijk ook

Biobased bouwen

Alles over biobased bouwen
Biobased bouwen wordt steeds populairder. Maar wat houdt het precies in? Lees hier alles over de principes van biobased bouwen en ontdek de mogelijkheden van biobased bouw- en isolatiematerialen.

Zero-Waste

Wat is een zero-waste leefstijl en is het wat voor jou?
Vaak denken mensen dat ze nieuwe producten moeten kopen om zero waste te leven, of juist alle luxe kwijtraken. Deze standpunten zijn allebei niet helemaal waar, maar wat moet je dan wel doen? Lees hier alles over Zero Waste.