Bouwen met duurzaam hout en bamboe



De mogelijkheden en voordelen


Eco-Inspiratie / Bouwen en klussen / Bouwen met duuuzaam hout en bamboe

Elk project begint met het maken van de juiste materiaalkeuzes. Heb je weleens nagedacht over wat duurzaam hout of bamboe voor jouw toekomstige bouwprojecten kunnen betekenen? Deze materialen zijn niet alleen een duurzame keuze, maar bieden ook mogelijkheden om efficiënter, milieuvriendelijker en toekomstbestendig te bouwen.


Wat is duurzaam hout?

Hout is al eeuwen een favoriet bouwmateriaal. Het is een veelzijdig materiaal, dankzij zijn draagkracht en eenvoudige bewerkbaarheid. Je kan hout gebruiken voor skeletbouw, gevelbekleding, terrassen of daken. Maar ook in de interieurbouw, als materiaal voor vloeren, wanden of plafonds. Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, waardoor het ook gebruikt kan worden als isolatiemateriaal (denk aan houtvezelisolatie). Het is ook een veel gebruikt materiaal voor prefab bouwsystemen.

Duurzaam hout komt uit verantwoord beheerde bossen waar nieuwe bomen worden aangeplant om de gekapte bomen te vervangen. Op deze manier blijft de ecologische balans behouden en hoef je je geen zorgen te maken over ontbossing. Tijdens het productproces wordt er rekening gehouden met minimale schade aan het ecosysteem. Vaak is duurzaam hout voorzien van een officieel keurmerk dat aantoont dat het voldoet aan internationale normen, zoals het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) of het PEFC-keurmerk (Programme for the Endorsement of Forest Certification). 


Waarom kiezen voor (duurzaam) hout?

Bouwen met hout heeft diverse voordelen en is een goed alternatief voor beton of staal:

  • Licht gewicht: houtconstructies zijn lichter dan beton, wat funderingskosten kan verlagen en transport en montage eenvoudiger maakt.
  • Sneller bouwen: als je bouwt met prefab houten modules kan je sneller bouwen, wat dat arbeidskosten vermindert.
  • Minder afval: de productie geeft minder schadelijk afval dan alternatieve bouwmaterialen, zoals beton of staal.
  • Flexibiliteit: hout is makkelijk te bewerken en biedt creatieve vrijheid.
  • Recyclebaar en hernieuwbaar: hout is een hernieuwbare grondstof die volledig biologisch afbreekbaar is en eenvoudig hergebruikt kan worden.
  • Lage CO₂-uitstoot: hout is in staat om CO₂ op te slaan, waardoor het een klimaatvriendelijk bouwmateriaal is.



Duurzaam hout vs regulier hout:

  • Bescherming van bossen: duurzaam hout wordt geoogst uit verantwoord beheerde bossen, wat ontbossing en bodemerosie helpt voorkomen. Ook bevordert het de biodiversiteit, want duurzaam bosbeheer beschermt de leefomgeving van planten en dieren.
  • Lange levensduur: duurzaam hout is van hoge kwaliteit en bestand tegen slijtage, waardoor het langer meegaat dan regulier hout. Het is geselecteerd op stevigheid en lange levensduur en geschikt voor circulair gebruik en hergebruik.
  • Weerbestendigheid: veel soorten duurzaam hout, zoals Europees hardhout met FSC-certificering, zijn van nature resistent tegen vocht, schimmels en insecten.
  • Lager onderhoud: door de lange levensduur en kwaliteit zijn de onderhoudskosten laag.
  • Geen schadelijke chemicaliën: duurzaam hout wordt behandeld met milieuvriendelijke middelen en geen schadelijke chemicaliën zoals oplosmiddelen.


Verduurzaamd hout

Verduurzaamd hout is hout dat op een speciale manier is behandeld om de levensduur te verlengen en het beter bestand te maken tegen invloeden van buitenaf zoals vocht, schimmels en insecten. Dit proces maakt het hout duurzamer en geschikter voor buitentoepassingen, zoals gevelbekleding, schuttingen en terrassen. Er zijn verschillende methoden om hout te verduurzamen:

Impregneren: hout wordt onder druk behandeld met chemicaliën om het beter bestand te maken tegen rot en insecten.
Thermische modificatie: hout wordt verhit tot 180-230°C zonder chemicaliën, waardoor het minder vocht opneemt en beter bestand is tegen schimmel en kromtrekken. Dit is milieuvriendlijker dan impregneren.
Acetyleren (Accoya): hout wordt behandeld met azijnzuuranhydride, wat de celstructuur verandert en de duurzaamheid sterk verhoogt. Zeer milieuvriendelijk.
Oliën en beitsen: hout wordt behandeld met natuurlijke oliën of beits om het beter te beschermen tegen weersinvloeden. Dit is een minder diepgaande bescherming dan de andere methoden, maar wel eenvoudig toe te passen.
 


Bamboe

Een ander duurzaam materiaal om mee te werken is bamboe. Bamboe is een grassoort en groeit ongelooflijk snel — sommige soorten schieten wel een meter per dag de lucht in! Dit maakt het een van de meest duurzame grondstoffen ter wereld. Maar snelheid is niet alles, want bamboe is ook licht, flexibel en ijzersterk. Dankzij de hoge trek- en drukkracht is het ideaal voor zowel dragende constructies als afwerking. Bamboe heeft een natuurlijke, warme uitstraling met een karakteristieke textuur en kleur.

De meest gebruikte bamboesoorten voor bouwmaterialen en decoratie:

  • Moso bamboe: een van de grootste en meest gebruikte bamboesoorten, voornamelijk voor constructiedoeleinden.
  • Gewone bamboe: ook wel bambusa vulgaris, een grote bamboe die wordt gebruikt voor constructie, meubels en decoratie.
  • Reuzenbamboe: de grootste bamboesoort ter wereld, wordt veel gebruikt voor constructie.

Wat zijn de voordelen van bamboe?
 

  • Hernieuwbaarheid: bamboe groeit veel sneller dan hout en kan al binnen 3-5 jaar geoogst worden.
  • CO₂-opslag: bamboe absorbeert meer CO₂ en produceert meer zuurstof dan veel andere bomen.
  • Biologisch afbreekbaar: natuurlijk bamboe is volledig afbreekbaar.
  • Hoge treksterkte: het is sterker dan veel houtsoorten en heeft ongeveer de treksterkte van staal.
  • Slijtvast: dankzij de hoge dichtheid is bamboe zeer bestand tegen slijtage.
  • Van nature antibacterieel: bamboe heeft eigenschappen die het minder vatbaar maken voor schimmels en bacteriën.
  • Stabieler: doordat bamboe verlijmd is, vindt er minder werking plaats dan bij hout.

De mogelijkheden van bamboe  

Bamboe kan gebruikt worden als gevelbekleding en als constructiemateriaal (balken, liggers en kozijnen). Bamboeplaten (gemaakt van samengeperste bamboestrips) kan je gebruiken voor onder andere vloeren, wanden, deuren en trappen. Maar je kunt ook bamboeplanken gebruiken om een vloer of terras mee te leggen. Bamboe is een ideaal materiaal voor vloeren. Het is namelijk zeer bestand tegen slijtage.

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk dan onze showroom, daar kun je filteren op ‘bamboe’ als materiaal en zie je alle opties.


Veelgestelde vragen over bouwen met hout of bamboe

Materialen zoals kruislaaghout (CLT) en gelamineerd hout (LVL) hebben sterkte-eigenschappen die vergelijkbaar zijn met staal en beton. Ze worden zelfs gebruikt voor hoogbouw. 

Duurzaam hout en bamboe zijn vaak duurder in aanschaf dan traditionele bouwmaterialen, zoals gewoon hout of staal. Toch compenseren duurzame materialen dit op langere termijn door lagere onderhoudskosten, energiebesparingen en een langere levensduur. 
Duurzaam hout kan worden geïmpregneerd of behandeld met milieuvriendelijke coatings om het bestand te maken tegen vocht, schimmels en insecten. Daarnaast zijn sommige houtsoorten van natuurlijke resistent. 
Hout kan worden behandeld met brandvertragende middelen of ontworpen worden in lagen (zoals kruislaaghout/CLT), waardoor het brandgedrag wordt gecontroleerd. In tegenstelling tot staal behoudt hout zijn sterkte langer tijdens een brand, omdat hout verkoolt en zo beschermt wat eronder ligt. Dit maakt het in sommige gevallen dus een veiligere optie.
Bamboe groeit voornamelijk in tropische gebieden en dat transport heeft inderdaad een ecologische impact. Maar door de razendsnelle groei en productie van bamboe weegt dit op tegen de milieukosten. Daarnaast zijn er steeds meer initiatieven om bamboe in Europa te kweken.

Bekijk ook

Bamboe Vloeren

Ontdek de voordelen van een bamboe vloer
Bamboe is de snelst groeiende plant die er is. Hierdoor kan je enorm veel bamboe kappen zonder dat dit invloed heeft op de bebossing. En blijkbaar het perfecte materiaal voor duurzame vloeren. Lees nu meer!

Natuurlijk isoleren

Slim besparen door natuurlijke isolatie
Wil je jouw huis beter isoleren? Dan kun je dit het beste doen met natuurlijke, hernieuwbare materialen. Dat is niet alleen een betere keuze voor het milieu, maar het is ook een slimme investering voor je gezondheid én je portemonnee. Op deze pagina lees je hoe je dit aanpakt en welke mogelijkheden er zijn. Zo zit je er straks lekker comfortabel bij!