Natuurlijk isoleren: slim besparen
Eco-Inspiratie / Bouwen en klussen / Natuurlijke isolatie

Wil je jouw huis beter isoleren? Dan kun je dit het beste doen met natuurlijke, hernieuwbare materialen. Dat is niet alleen een betere keuze voor het milieu, maar het is ook een slimme investering voor je gezondheid én je portemonnee. Op deze pagina lees je hoe je dit aanpakt en welke mogelijkheden er zijn. Zo zit je er straks lekker comfortabel bij!


Waarom natuurlijk isoleren?

Als je woning veel warmte verliest merk je dit aan hoge stookkosten, tocht of schimmel in huis en een kil binnenklimaat. Met goede isolatie verminder je warmteverlies, verhoog je het comfort in huis en bespaar je energie. Maar er zijn meer voordelen! Goede isolatie vermindert geluidsoverlast en draagt bij aan het verlagen van je CO2-uitstoot.

Je huis isoleren helpt dus niet alleen bij het besparen op je energierekening, maar maakt je huis ook duurzamer. Vooral als je kiest voor natuurlijk isolatiemateriaal. Deze materialen zijn gemaakt van hernieuwbare en onuitputtelijke grondstoffen. Ze zijn vochtregulerend en bevatten geen schadelijke stoffen, wat beter is voor je gezondheid en voor het milieu. Het isoleren van het je huis met natuurlijk (biobased) materiaal houdt je huis niet alleen warmer in de winter, maar ook koeler gedurende de zomer. Door de hogere warmte-opslagcapaciteit, kan het materiaal in de zomer tot bijna 3x beter de warmte buiten houden dan regulier isolatiemateriaal!


De voordelen op een rij

Natuurlijke isolatiematerialen worden ook wel biobased materialen genoemd. Het kiezen voor natuurlijk materiaal heeft een heleboel voordelen:

  • Duurzaam: biobased materialen zijn gemaakt van hernieuwbare bronnen. De productie heeft een veel lagere impact op het milieu dan synthetische alternatieven.
  • Goed voor de gezondheid: de materialen bevatten geen schadelijke chemicaliën en zijn vaak hypoallergeen.
  • Uitstekende vochtregulatie: veel biobased materialen kunnen vocht reguleren, wat helpt om schimmel- en condensatieproblemen in huis te voorkomen.
  • Koel in de zomer: omdat biobased materialen de warmteoverdracht vertragen, zorgen deze ervoor dat je huis minder warm wordt in de zomer.
  • Slimme investering: natuurlijke materialen hebben een lange levensduur en besparen op de stookkosten en kosten om het huis in de zomer af te koelen. Daarnaast kan je extra subsidie aanvragen voor het gebruik van biobased materiaal.

Hoe isoleer je je huis?

Je kunt je huis op verschillende manier isoleren, op te delen in vier verschillende vormen:

  • dakisolatie
  • gevelisolatie (buiten- of binnengevelisolatie)
  • spouwmuurisolatie
  • vloerisolatie


Doe van te voren goed onderzoek naar de aanpak die het meest effectief is voor jouw situatie. Voor verschillende type woningen zijn er verschillende isolatiemogelijkheden. Soms is er al isolatiemateriaal aanwezig, maar kan dit beter vervangen of aangevuld worden. Afhankelijk van welk onderdeel van je huis je wilt isoleren, kan je het materiaal plaatsen door middel van platen, rollen, dekens of kleden, of je kan materiaal laten inblazen. 

Als je weet wat je wilt isoleren, is het tijd om te onderzoeken welk materiaal je wilt gebruiken. Goed om te weten: er zijn subsidiemogelijkheden, en voor natuurlijk isolatiemateriaal is er zelfs extra subsidie beschikbaar! Alles over isolatiesubsidie lees je hier.



Dakisolatie

Isoleren kan op verschillende manieren:

Dakisolatie
Dakisolatie is in veel gevallen de meest effectieve vorm van isoleren. De meeste warmte (maar liefst 30%) ontsnapt via het dak. Bij dakisolatie kun je o.a. gebruik maken van houtvezelplaten of schapenwol. Deze materialen worden tussen de dakbalken geplaatst, waardoor ze de warmte in de winter vasthouden en het dak in de zomer koel houden. Het isoleren van het dak helpt om warmteverlies via het dak te minimaliseren, wat een groot deel van het energieverbruik verlaagt.

Vloerisolatie
Vloeren kunnen worden geïsoleerd met materialen als kurk, houtvezelplaten of inblaasschelpen. Je kan het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer bevestigen of op de bodem van de kruipruimte plaatsen of inblazen (als je kruipruimte hoog genoeg is). Vloerisolatie vermindert warmteverlies door de vloer naar de kruipruimte. Dit betekent dat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen, wat zorgt voor lagere stookkosten. Door je vloer te isoleren, blijft de vloer warmer, wat het comfort in huis verhoogt.

Gevelisolatie
Bij gevelisolatie isoleer je de buiten- of binnenmuur. Bij gevelisolatie wordt vaak gekozen voor materialen zoals hennep en vlas. Er zijn verschillende manieren om gevelisolatie toe te passen. Dit kan door buitengevelisolatie of binnengevelisolatie. Isolatie aan de buitenmuur is het meest effectief, maar niet altijd mogelijk. Vaak heb je een vergunning nodig. Binnengevelisolatie is daarom een goed alternatief. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van voorzetwanden, je verliest hierdoor wel wat binnenruimte (max. 10 cm). 

Spouwmuurisolatie

Bij spouwisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht in de spouw. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Spouwmuurisolatie wordt ingeblazen door kleine openingen in de buitengevel. Dit wordt altijd door professionals gedaan. Spouwmuurisolatie zorgt voor een efficiënte warmtebuffer, terwijl de luchtcirculatie behouden blijft. Over het algemeen is het isoleren van de spouw de meest voordelige methode van gevelisolatie. Het is goedkoper en minder arbeidsintensief. Niet elk huis heeft echter een (geschikte) spouw.

Welke natuurlijke isolatiematerialen zijn er?

Vlas, hennep, houtvezel, katoen en schapenwol zijn voorbeelden van natuurlijke isolatiematerialen die niet alleen goed isoleren, maar ook voor een gezond binnenklimaat zorgen. Ze zijn vochtregulerend en zorgen voor een ademend huis. Wil je meer weten over de verschillende materialen en isolatiemogelijkheden? Bekijk onze online showroom, daar vind je uitgebreide informatie over alle materialen en producten.


Damp-open isoleren

Als je je gaat verdiepen in natuurlijk isolatiemateriaal zul je de term 'damp-open' vaak tegenkomen. Damp-open isoleren houdt in dat je huis als het ware kan ademen. In een woning wordt veel vocht geproduceerd door bijvoorbeeld koken en douchen. Behalve door ventilatie en open ramen kan deze vochtige lucht zich ook via de muren en het dak een weg naar buiten banen. Er ontstaan problemen als het isolatiemateriaal geen vocht doorlaat en wanneer de relatief warme en vochtige lucht van binnen condenseert in de relatief koudere isolatie van het huis. Hierdoor kan schimmelvorming ontstaan. Op lange termijn kan het hout dat in de muren verwerkt zit aangetast worden. Beter is natuurlijk om dit te voorkomen met de damp-open manier van isoleren, dat zorgt voor de juiste vochtregulatie en -afvoer. 

Natuurlijk isoleren betekent damp-open isoleren. Kies je hiervoor, dan is het belangrijk dat je géén gebruik maakt van damp-dichte folies, omdat de gehele constructie damp-open moet zijn. In een damp-open systeem kan vocht afgegeven worden aan de buitenlucht. Natuurlijke isolatiematerialen vragen om een speciale damp-open of dampremmende folie en in sommige gevallen wordt er helemaal geen folie gebruikt.

Technische termen

Naast 'damp-open' zijn er wellicht al meer termen die je bent tegengekomen tijdens je research naar isolatiemaatregelen. Je vindt deze technische waardes ook terug op de productpagina’s van isolatiematerialen in onze webwinkel. De belangrijkste termen zijn:

Rd-waarde (warmteweerstand):

De Rd-waarde vertelt je hoe hoog de warmteweerstand van het materiaal is, ofwel hoe slecht het warmte geleidt. Je wil dat isolatiemateriaal in huis de warmte vasthoudt en juist niet goed geleidt. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe slechter het materiaal de warmte geleidt en hoe hoger de warmteweerstand. Je berekent de Rd-waarde door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambda-waarde (zie hieronder). Bij het kiezen van isolatie is een hoge Rd-waarde dus waar je op wil letten. Goed om te weten: je krijgt subsidie bij een Rd-waarde van 3,5 of hoger.

De Rd-waarde geeft de warmteweerstand van de totale isolatielaag aan. De warmteweerstand van de totale constructie wordt aangeduid met Rc. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie.

Lambda-waarde (λ-waarde of warmtegeleidingscoëfficiënt):

Ook de lambda-waarde zegt iets over hoe goed de warmte door een isolatiemateriaal stroomt. Bij de lambda-waarde geldt juist: hoe lager de λ-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Een materiaal met een lage λ-waarde laat weinig warmte door en houdt de warmte dus in huis.

Warmtebuffering:

Warmtebuffering betekent het vasthouden en opslaan van warmte, zodat die warmte later gebruikt kan worden. Materialen met een hoge warmtebuffering kunnen warmte van de zon of verwarming opnemen, en die later langzaam vrijgeven. Dit zorgt voor een stabielere temperatuur, minder energieverbruik, en verhoogt het comfort in huis, omdat temperatuurverschillen minder groot zijn.

Bekijk ook

Subsidies Verduurzamen Woning

Subsidies Verduurzamen Woning
Er zijn verschillende subsidies voor het verduurzamen en isoleren van je woning. Wist je dat er zelfs extra subsidie voor natuurlijk isolatiemateriaal beschikbaar is? Wij leggen het je uit.

Biobased bouwen

Alles over biobased bouwen
Biobased bouwen wordt steeds populairder. Maar wat houdt het precies in? Lees hier alles over de principes van biobased bouwen en ontdek de mogelijkheden van biobased bouw- en isolatiematerialen.

Duurzaam isoleren

Duurzaam isoleren: de toekomst van groener wonen
Er zijn kleine en grote aanpassingen die je kan doen om er voor te zorgen dat jouw huis op een groene manier lekker warm en tochtvrij blijft. Wij vertellen je er alles over.