Grasvezel: een technisch hoogstandje
Gras wordt al lang gebruikt vanwege zijn isolerende eigenschappen. Een nieuwe techniek maakt het tegenwoordig mogelijk om de grasvezels van de eiwitten te scheiden. Deze grasvezels worden vervolgens gebruikt voor het maken van isolatieplaten voor thermische en akoestische isolatie.

 

Waar komt grasvezel vandaan?

Grasvezels zijn afkomstig van gras, een van de meest voorkomende planten ter wereld. In Nederland bestaat zelfs meer dan 30% van het landoppervlak uit grasland. Producenten van grasvezelisolatie gebruiken zogenaamd 'verloren gras' dat wordt verkregen door onderhoud en veiligheidsmaaien.

 

Welke soorten grasvezel zijn er?

Er zijn eigenlijk net zo veel soorten grasvezel als grassoorten. Wereldwijd bestaan er ongeveer 10.000 verschillende soorten gras. In Nederland groeien zo'n 120 grassoorten.

 


Hoe wordt grasvezel verwerkt?

Na het maaien wordt het gras geraffineerd. Grasraffinage is het splitsen van gras in verschillende bestanddelen, zoals graseiwit en grasvezels. Het eiwit kan worden gebruikt als veevoer. Van de grasvezels wordt isolatiemateriaal gemaakt door ze samen te persen en daarna te bakken.

 

Biobased bouwmaterialen van grasvezel

Grasraffinage is een vrij nieuwe techniek. In de biobased bouwsector wordt grasvezel momenteel gebruikt voor het produceren van grasvezelisolatie. In ons assortiment vind je grasvezelisolatie van Gramitherm. Het biedt uitstekende thermische en akoestische isolatie, zorgt voor een gezond binnenmilieu en is volledig brandveilig.

 




Biobased

Gras groeit bijna overal, hoeft niet te worden verbouwd en vernieuwt zichzelf heel snel.


Lokaal product

Het gras dat voor isolatie gebruikt wordt komt onder andere uit België. 


Biologisch afbreekbaar

Gras is een plantaardig materiaal dat volledig afbreekbaar en composteerbaar is.


Afvalvrij

Al het gemaaide gras wordt gebruikt, zowel de vezels als de eiwitten.

Bekijk ook

Sedum

Sedum: onderhoudsarm en weerbestendig
Sedum, oftewel vetkruid, wordt gebruikt als groendag of groengevel. Naast dat het er fantastisch uitziet heeft het goede isolerende eigenschappen en een positief effect op de biodiversiteit.

Hennep

Hennep: van eigen bodem
Hennep is heel geschikt als biobased bouwmateriaal, als isolatiemateriaal en als grondstof voor hennepbeton en hennepkalksteen.



Te bekijken in de showroom

Grasvezel-isolatie



Gramitherm is biobased isolatiemateriaal gemaakt van duurzaam geoogste en verwerkte grasvezels. Het is een relatief vormvast product dat vrij is van giftige stoffen. Naast thermische isolatie en energie-efficiëntie heeft het ook een geluiddempende werking.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Muur
Uitstekende isolatiewaarde
Natuurlijk en milieuvriendelijk
Hernieuwbare grondstof
Geluiddempend