Black vs Green Bijenstichting website banner

Vezelplaten

3.5 Vezelplaatmaterialen
Plaatmaterialen worden in diverse bouwdelen toegepast, van gevelbekledingen, die weer en wind moeten kunnen weerstaan, tot binnenwanden waarbij akoestische isolatie en decoratieve afwerking samen gaat met veiligheid en comfort.
 
3.5.1 Gevelbekleding
Architectonisch is de gevelbekleding van groot belang voor de uitstraling van een gebouw. De visie van vooraanstaande architecten zoals Paul Ruiter en Bert Lieverse daarop geeft niet veel ruimte voor groen en hernieuwbaar; daarentegen zijn glas en kunststoffen favoriet (Stedebouw, 2010). Toekomst scenario’s voor nieuwe materialen in de bouw houden rekening met de mogelijke recycling.
 
Biobased plaatmaterialen en panelen voor gevelbekleding worden veelvuldig toegepast. Naast (gecoate, geïmpregneerde, verduurzaamde) houten rabatdelen, shingles of schelpen stuc als gevelbekleding kunnen ook de Volkern HDF decoratieve panelen (zie 3.5.5) als biobased materiaal worden aangemerkt, vanwege het aandeel houtvezels (ca 70%).  
 
3.5.2 Spaanplaat
Spaanplaat (Particle board) wordt in grote hoeveelheden toegepast in de bouw en meubelindustrie. Deze hout(vezel)producten worden veelal gebonden met synthetische (petrochemische) lijmen of harsen (zie 3.2.5) zoals Ureum formaldehyde (UF), Phenol formaldehyde (PF), en Polyvinylacetaat (PVA) of isocyanaat-gebaseerde binders. Vanwege verscherpte wetgeving m.b.t. hoge emissies van schadelijke stoffen staan de formaldehyde gebaseerde producten steeds meer onder druk.
 
Spaanplaten op basis van vlas- en hennepscheven worden geproduceerd door o.a. Faay, LCDA, Lefeber, Linex Pro-grass, Linopan en Unilin. Vlasschevenplaat wordt toegepast in wand- en plafondsystemen. Separatiewanden, voorzetwanden bij renovatie of isolatiewanden kunnen worden opgetrokken van lichtgewichtspaanplaat (320-540 kg/m3) gebonden met UF hars (Formaldehyde klasse E1) en eventueel afwerking met gipskartonplaat / verf, sierpleister, tegels of stucwerk of vinyl decoratielaag. Ook meerlaagsproducten gelamineerd met steenwolisolatie of resol-hardschuimkern kunnen worden geleverd.
 
3.5.3 MDF
MDF (medium density fibre boards) wordt tegenwoordig grootschalig toegepast in de bouw en de meubelindustrie. MDF platen worden geproduceerd door houtvezels te besproeien met een lijm (gewoonlijk UF of PUR) en te persen bij verhoogde temperatuur. De vlakke platen hebben een dichtheid van ca 0.6-0.8 g/cm3 en worden geleverd met standaard afmetingen (1.22 x 2.44 m en 4-30 mm dikte). Tegen watergevoeligheid of brandbaarheid kunnen de platen ook worden geleverd met een extra toevoeging. Het grote voordeel van vezelplaten is dat het gehele hout kan worden gebruikt (zonder zaagresten) en dat een hoogwaardig product kan worden gemaakt uit mindere kwaliteit houtsoorten (EPF, 2012).
 
3.5.4 Hardboard
Hardboard is een plaatmateriaal dat gewoonlijk van houtvezels wordt gefabriceerd. Hardboard platen worden geperst uit vervezelde gestoomde houtchips volgens de procedure van Mason (1924) zonder toevoeging van een hars: natte vezels worden op een fijn gaas geperst onder hoge druk en temperatuur (175-200 °C) waardoor het vocht wordt verwijderd. Deze vorm van hardboard heeft een dichtheid van ca 800 kg/m3 en is ook wel bekend als Masonietvezelplaat. Masoniet (3-6 mm dik) wordt toegepast in de meubelindustrie en voor het egaliseren van ondervloeren. Ook wordt masoniet veel door kunstenaars gebruikt als ondergrond voor schilderwerk.
 
3.5.5 HDF (High density fibre board)
HDF volkern is een massieve hoge dichtheid vezelplaat (1350 kg/m3), die veel wordt toegepast als gevelbekleding en in natte ruimtes (zwembaden, sportscholen) en in meubels, kasten, tafel- en werkbladen. HDF of Formica, beter bekend als de Trespa®-plaat, wordt geproduceerd door heet persen van met fenolhars beharste houtvezels (TMP of thermomechanisch vervezelde naaldhout chips) of van lagen met fenolhars geïmpregneerd kraftpapier.    
 
3.5.6 Oriented strandboard (OSB)
Oriented strand boards (OSB) wordt vooral in de USA en Canada aangetroffen, maar wordt ook steeds vaker in Europa toegepast. OSB is sterker dan spaanplaat en heeft eigenschappen vergelijkbaar met multiplex platen maar is goedkoper. Deze platen van beharste en geperste dunne houtsnippers of schilfers worden met name binnen en in tijdelijke bouwvoorzieningen toegepast. Het gebruik van lagere kwaliteit houtsoorten zoals populier- of esdoornhout in OSB is mogelijk zonder groot kwaliteitsverlies. Vanwege striktere regels m.b.t. formaldehyde emissies worden dergelijke platen tegenwoordig ook met sojalijm (en isocyanaat hars) als formaldehydevrije platen op de markt gebracht (Soynewuses, 2011). 
 
3.5.7 Stropanelen
Geperste stroplaat werd vroeger gebruikt als scheidingswand en isolatiemateriaal; een andere naam was Halmplank (De Vree, 2012). Stramit (UK) en Ekodesky (Cz) produceren en leveren nog dergelijke geperste stropanelen met papier toplaag.
 
Plaatmaterialen op basis van formaldehyde-vrije hars gebonden strovezels worden in Nederland onder de naam Ecoboards vermarkt.
 
Durra plafond- en wandplaten (van Ortech, Australië) gemaakt van tarwe- of rijststro gebonden met PVA lijm op water basis, hebben een uitstekende akoestische en thermische isolatie.
Stro-cellulose (karton) board wordt in W. Europa niet meer geproduceerd. Eind jaren 70 werden deze fabrieken (voornamelijk in Groningen) vanwege hun grote milieubelasting gesloten. Ook elders in Europa (Spanje, Denemarken) werden stropulpfabrieken gesloten of voor andere grondstoffen (papier recycling) geschikt gemaakt.
Vroeger werden platen op basis van geperst nopriet toegepast als isolatieplaat, dakbeschot of wandisolatie.
 
 
3.5.8 Bagassevezelplaat
Bagassevezelplaat wordt gemaakt op basis van het restproduct dat vrijkomt bij suikerrietproductie. Jaarlijks wordt er wereldwijd meer dan 1,2 miljard ton suikerriet geoogst, waarbij ca 0.4 miljard ton bagasse vrijkomt. Deze vezelplaatproducten zijn beperkt op de Nederlandse markt beschikbaar. Wall Art 3D wandpanelen levert in Europa interieur producten op basis van bagasse. Bagasse panelen worden geproduceerd als particle board en MFD via verlijming met UF. Wereldwijd zijn diverse producenten actief zoals bijvoorbeeld in Cuba maar ook India (Sleek Boards Ltd.), en Thailand.  De Duracane fabriek van Acadia Board Company in de USA past in de productie MDI lijm toe.
 
3.5.9 Bamboe
Bamboe wordt niet inheems geproduceerd maar geïmporteerd uit vooral China, en in mindere mate uit andere landen zoals Indonesië en Colombia. Bamboe als bouwmateriaal heeft vele mogelijkheden en traditioneel werd het toegepast in vlechtwerk en als (goedkoop) constructie materiaal. 
Ook voor moderne bouwtoepassingen zijn bamboe en rotan inzetbaar. Bamboe wordt toegepast voor de fabricage van diverse bouwmaterialen en producten voor binnenhuis en tuininrichting. Nieuwe methoden voor de verlijming van de stroken bamboe leveren een heel scala aan goede kwaliteit bouwmaterialen op voor kozijnen, vloerdelen of traptreden. 
 
3.5.10 Geluidisolatie-platen 
Geluidwering in scheidingsconstructies is tamelijk gecompliceerd. De mate van geluidisolatie wordt uitgedrukt in een isolatie-index, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen lucht- en contactgeluid (NEN 1070). Kwaliteitsklassen worden onderscheiden van I (zeer goed) tot V (slecht). In bouwkundige ontwerpen moet hiermee volgens de richtlijnen in het bouwbesluit rekening worden gehouden (zwevende dekvloeren, ankerloze spouw, geluid van installaties, etc.) 
 
3.6 Overige Composiet bouwmaterialen (samengestelde producten)
Veel materialen die tegenwoordig worden toegepast zijn opgebouwd uit een aantal verschillende en soms heel uiteenlopende componenten en grondstoffen. Dit geldt zeker ook voor bouwmaterialen. De ingrediënten kunnen zijn: metalen, niet-metaalachtige minerale grondstoffen (zand, steen, klei, glas, cement, beton, kalk), synthetische kunststoffen (plastics, harsen) en/of organische grondstoffen zoals hout, stro, plantaardige vezels, agrarische afvallen (kaf, schillen, etc). Deze ingrediënten leveren ieder een functionele en specifieke bijdrage aan de eigenschappen van het samengestelde materiaal, ook wel composiet genoemd. Hierbij worden onderscheiden de matrix, (vezel)versterking, vulstof, kleurstof, coating  en hulpstoffen ten behoeve van de fabricage zoals plastificeerder, lossingsmiddel,  etc.
 
3.6.1 Vezelcement 
Sinds asbestcement golfplaten en plaatmaterialen voor gevelbekleding en dakbedekking in 1993 werden verboden vanwege schadelijke effecten op de gezondheid, zijn verschillende alternatieve cement-vezelcomposieten ontwikkeld met kunststofvezels, glasvezels of houtvezels. Bijvoorbeeld houtwol-cementplaten zijn evenals asbestcement brandwerend en worden in binnentoepassingen ingezet: systeemwanden, vloerdelen en plafonds. Naast cement gebonden vezelplaten worden ook magnesiet en gips met natuurlijke vezels in bouwapplicaties aangetroffen. Enkele voorbeelden:  
  • Eternit produceert vezelcement dakbedekking en -platen, die niet als biobased kunnen worden aangemerkt. Als ‘groen’ product etaleert Eternit, in samenwerking met Mosterd de Winter ook vegetatiedaken voor dakhellingen (7-25°) op vezelcement golfplaten ondergrond.
  • Cempanel ® is een cement-gebonden houtspaanplaat voor niet dragende binnenwanden en tevens inzetbaar voor buitentoepassing. Het is een brandwerende plaat met vochtwerende eigenschappen en een goede geluidsisolatie.
  • Houtwol-cement heeft een meer open structuur en is geschikt voor plafondplaten, ondergrond voor stucwerk en akoestische demping.
  • Fermacell heeft cement gebonden houtvezelplaten die worden toegepast in o.a. vloerelementen.
  • Celenit Houtwolcement is een lichtgewicht (360 kg/m3) plafondplaat op basis van vurenhoutwol gebonden met Portland cement (35%). Het materiaal is eventueel ook leverbaar in gelamineerde combinaties met EPS, steenwol, gipsplaat, houtvezelplaat voor wanden en akoestische demping en isolatie.
  • Hempcrete en Isochanvre zijn isolerende bouwplaten geproduceerd uit een mengsel van hennep houtpijp en een minerale binder (kalk, zand, cement). De producten zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar. Er was veel publiciteit voor Hemp houses (UK) waarin hempcrete zou zijn toegepast, maar waarover verder niet veel concrete info kan worden gevonden.
  • Diverse biobased bouwprojecten met hennep als bouwgrondstof worden in Frankrijk uitgevoerd: CenC ofwel Construire en Chanvre (2012). Hierbij worden hennep houtdeeltjes aan beton en mortels toegevoegd. Ook in Friesland zijn plannen voor bouwprojecten met bouwblokken van leem en hennep.
3.6.2 Schuimbeton
Schuimbeton, of ook gasbeton of cellenbeton genoemd, heeft een lage dichtheid (250-300 kg/ m3). Schuimbeton kan worden toegepast als fundering of ook bij renovatie van woningen als bodemafsluiter (SSN, 2012). Als schuimmiddelen in de beton kunnen dierlijke of plantaardige eiwitten worden ingezet. Bij het storten van beton wordt als plastificeerder soms ook lignine (lignosulfonaat) ingezet, dat wordt gewonnen als bijproduct uit het papier pulp proces.
 
3.6.3 Gipsvezelplaat
Gipsvezelplaat wordt samengesteld met houtdeeltjes en gips. Natuurlijk gips wordt gewonnen in bijv. Frankrijk en Duitsland, maar de winning ervan tast het natuurlijke landschap aan. Gips (CaSO4.2H2O) bouwproducten worden meer en meer uit “synthetisch” gips geproduceerd als alternatief voor natuurlijk gips. Synthetisch gips is een bijproduct dat vrijkomt bij de ontzwaveling van rookgassen uit kolenenergiecentrales, maar het komt ook vrij bij de neutralisatie van bijproducten uit zuur gekatalyseerde bioraffinage processen (zoals 2e generatie bio-ethanol uit lignocellulose). De duurzaamheid van gips wordt breed uitgemeten door de industrie en hergebruik en recycling van gips uit bouwafval wordt door de producenten bevorderd. Natuurgips wordt nog steeds geleverd.

3.6.4 Kalk en kalksteen 
Steenkalk (CaCO3) of schelpkalk is de grondstof voor metselmortels, pleister en kalkzandsteen. Steenkalk is een fossiele grondstof terwijl schelpkalk als hernieuwbaar en biobased kan worden aangemerkt. Door verhitten van kalk (900 °C) ontstaat ongebluste kalk (CaO), dat met zand en water vermengd tot kalkzandstenen kan worden geperst. Mortels en pleisters worden samengesteld uit ongebluste kalk met zand of zilverzand, met toevoeging van een aandeel gips of trass. Kalk is water bestendig en heeft een vochtregulerende werking. Schelpkalk wordt slechts in beperkte mate toegepast (zie 3.7.9).  
 
Trass-kalk (trass-cement) is een pleister van fijngemalen vulkanisch gesteente, dat ook als ingrediënt in kallei-pleister toepassing vindt als gevelbekleding. Trass wordt gewonnen uit vulkanische tufsteen. 
 
Een melding van biobeton als mengsel van zand, grind en water gebonden met kalk en of trasskalk is weinig biologisch en als zodanig misleidend. Een andere referentie is de zelf-reparerende ’biobeton’ die door extremofiele bacteriën wordt geproduceerd, die onder bepaalde omstandigheden kalk kunnen afzetten en mogelijk kunnen worden ingezet bij scheurvorming in beton (Jonkers, 2009).
 
Tadelakt kalkpleister is een minerale glanspleister afkomstig uit Marokko die waterbestendig is en toepassing vindt als pleister voor binnen en buiten. 

3.6.5 Leem of silt 
Leem is een fijnkorrelig sediment (keileem, löss), dat niet van biologische oorsprong is maar wel veelvuldig wordt gecombineerd met milieuvriendelijke bouwmaterialen. Als bouwmateriaal wordt een mengsel toegepast van deeltjes van uiteenlopende grootte van zand (50-2000 m SiO2), klei (< 2m kaoline, illiet Al2(SiO3)3) en silt (2-50 m). Er worden verschillende productietechnieken gebruikt om bouwelementen (leemblokken of leemstenen) of strolemen (prefab) vloer-, dak- en wandelementen te fabriceren. Stroleem geeft materialen met een lager gewicht (300 kg/m3) dan de verdichte leemblokken (tot 2000 kg/m3). Leem is vochtgevoelig en hygroscopisch en minder sterk onder vochtige omstandigheden, waardoor in de toepassing rekening moet worden gehouden met vochtinwerking (Holst, 2011).
 

Tabel 4.  Bouwfysische eigenschappen van leem.

 

Verdichte leem

Stroleem

Soortelijk gewicht, r (kg/m³)

1800

2000

300

600

800

1000

Warmtegeleidingscoëfficiënt (W/mK)

0,91

1,13

0,1

0,17

0,25

0,35

Warmteweerstand, R, d= 40 cm (m²K/W)

0,44

0,35

4

2,35

1,6

1,14

Specifieke warmte-Capaciteit, S (kJ/kgK)

1

1

1,3

1,1

1,1

1,1

Warmteopslag-Capaciteit, W (kJ/m³K)

1800

2000

390

660

880

1100

Dampdiffusieweerstandgetal, μ (-)

< 10

< 10

< 5

< 5

< 5

< 5

Thermische uitzettingscoëf., a (10-6m/mK)

12

12

4 - 12

 

 

 

Luchtgeluidisolatie Ilu, bij d=40cm (dB)

54

56

 

 

 

 

Drukvastheid ongestabiliseerd, s d (N/mm²)

1 – 3

2 – 5

nvt

nvt

nvt

nvt

Drukvastheid gestabiliseerd, s dg (N/mm²)

10 – 30

20 – 50

nvt

nvt

nvt

nvt

 
Leembouwplaten op basis van jute weefsel en riet worden in Duitsland geproduceerd. 
 
Leemstuc wordt toegepast voor binnenwandafwerking in combinatie met houtskeletbouw met strobalen of als stro-leem mengsel in een (glijdende) bekisting. Ecodesign en opMaat Delft ontwerpen bijvoorbeeld met biobased materialen en geven daarin ook leembouw een plaats.
 
Stampleem is een oude techniek waarbij leemstructuren zoals massieve wanden laag voor laag worden aangebracht. In Limburg werden de wanden van houtskelet vakwerkhuizen samengesteld met gevlochten wilgentenen die met leem werden gedicht.
 
Om leem voor buitentoepassingen geschikt te maken heeft BASF een toevoeging op basis van acrylaat (Acronal ®)  ontwikkeld waarmee leem weersbestendig gemaakt kan worden.
 
Voorbeelden van leemtoepassingen in combinatie met strobalenbouw kunnen in Nederland op verschillende plaatsen worden aangetroffen( zie ook §7.1). 
 
3.6.6 Klei
Klei wordt in verschillende vormen toegepast in de bouw. Klei is net als leem in principe hernieuwbaar, maar niet biobased. Kleibakstenen worden vaak toegepast als gevelafwerking of bestrating (KNB, 2012). Baksteen wordt uit (rivier)klei gebakken bij ca. 900-1100 °C. De productie van bakstenen kost veel energie tijdens het bakproces (4.1 MJ/kg of 7 GJ/m3). Jaarlijks worden in Nederland ca. 1 miljard bakstenen geproduceerd. Het gebruik van baksteen wordt als duurzaam – in de betekenis van lange levensduur – aangemerkt en de lange traditie van baksteenproductie en -toepassing in de bouw wordt uitvoerig beschreven (Bouwtrefpunt, 2008). Andere toepassingen van klei in de bouw.
  • Geëxpandeerde kleikorrels worden ingezet als lichtgewicht isolatiemateriaal in vloeren, fundering  en spouw.
  • Terracotta is een (poreus) keramisch materiaal van (meestal) ongeglazuurde (rode) klei die als decoratie (tegels, ornamenten) in gevels wordt toegepast.
Zongebakken kleistenen, die met natuurlijke vezelmaterialen (stro, vlas, papyrus) zijn versterkt, werden reeds vroeger in Egypte toegepast. Nog steeds worden in verschillende landen dergelijke bouwblokken toegepast (Afrika, India, China). Het voordeel is de isolerende werking waardoor het gebouw koel blijft in de zomer en warm in de winter. De watervastheid van dergelijke adobe constructies (aangestampte klei met vezels) is beperkt, waardoor uitsluitend in droge gebieden een dergelijk materiaal kan worden gebruikt. 
 
In gebakken keramische materialen zijn cellulose vezels minder geschikt, onder andere vanwege de beperkte thermische stabiliteit van cellulose (tot ca. 200 oC) en de meestal te hoge temperaturen tijdens het bakproces. Poriso-steen is een lichte steen die verkregen wordt door een mengsel van oud papier en klei te bakken. Het papier verbrandt bij het bakproces waardoor poriën ontstaan. Patenten die nano-cellulose en kleideeltjes combineren claimen een hogere thermostabiliteit, waardoor nieuwe producten mogelijk worden. 
Klei gemengd met schapenwolvezels en alginaat (een uit algen gewonnen verdikkingsmiddel) geeft een stevig bouwblok dat niet behoeft te worden gebakken (Kraaijvanger, 2010).
 
3.6.7 Composiet steen
In Duitsland, Zwitserland en  Oostenrijk zijn naadloze gietvloeren verkrijgbaar, de z.g.  Steinholzboden of Holzestrich. Dit zijn magnesiet (MgO en MgCl2) gebonden composieten met houtdeeltjes en minerale vuller (talc en marmerpoeder). Xylolith of Xylite en woodstone zijn de Engelse benamingen voor het Duitse Steinholz(belag).
 
Gegoten composietsteen (Geco-stone®) van Holonite bevat minerale vulmiddelen (kwartszand) met (polyester)kunsthars voor vensterbanken, dorpels, plinten muurafdekkingen, douchebakken etc. als vervanger van keramische of natuursteen producten. Het blijft onduidelijk wat de biobased component is.
 
Terrazzo  is een composietmateriaal van gebroken (gekleurde) steen en glas (recyclage) in kunsthars of cement dat als een decoratieve mozaïek vloerafwerking wordt toegepast. Vergelijkbare (gedeeltelijk) biobased producten lijken realiseerbaar. 
 
3.6.8 Vezel-Kunststofcomposieten
Kunststoffen worden in de bouw veelvuldig toegepast in o.a. kozijnen, deuren, schuifpuien, gevelbekleding, dakgoten, lichtkoepels, leidingen, buizen en hulpstukken, kunststof planken, rubber tegels, zonwering en luiken, polyester dakkapellen, ventilatieroosters, (KBH Kunststofbouw Holland). Mogelijkheden om petrochemische kunststoffen door hernieuwbare grondstoffen te vervangen worden onderzocht: deze producten zijn nog niet commercieel verkrijgbaar. 
 
Thermoplastische kunststoffen (PE, PVC, PP, PC, PS) zijn in principe recyclebaar in tegenstelling tot  thermohardende kunststoffen (PUR, PIR, UP polyester, epoxy, aminohars, fenolhars), die na gebruik niet als materiaal kunnen worden hergebruikt. Wel kan energie worden teruggewonnen door verbranding in een energiecentrale.  
 
Zowel thermoplastische  als thermohardende kunststoffen kunnen in plaats van met glasvezels en minerale vulstoffen met natuurlijke vezels worden versterkt en worden ook wel natural fibre composites (NFC) genoemd. Er is een aantal categorieën te onderscheiden.
 
Houtvezelcomposieten of WPC (Wood Polymer composites) kunnen een aandeel van 30-70% natuurvezel bevatten die zijn versmolten met een thermoplastische kunststof (meestal PP). De kunststof binder kan ook een biobased polymeer zijn. Voorbeelden van WPC’s zijn geëxtrudeerde planken en profielen van houtdeeltjes gebonden met PP, die worden toegepast in buitentoepassing zoals vlonders, afrasteringen, tuinschermen en terrassen, vanwege de rotbestendigheid. WPC zoals ontwikkeld door TechWood is met name in de USA succesvol en is in Europa aan een opmars bezig. De inzetbaarheid van dergelijke producten voor bouwtoepassingen wordt nog beperkt door de lage brandveiligheid die met name het gevolg is van het thermoplastische polymeer. Vergelijkbare producten kunnen ook worden geproduceerd met andere vezels dan hout (bamboe, stro, etc).
 
Nonwovens van natuurlijke vezels kunnen geïmpregneerd worden met zowel thermoplasten als thermoharders om ze te verwerken tot composiet. Natuurlijke vezelmat versterkte thermoplast (natural fibre mat thermoplastic, NMT) wordt meestal als nonwoven van natuurlijke en thermoplastische vezels gemaakt en vervolgens bij een verwerker bij hoge temperatuur en druk tot vormdelen geperst (o.a. bij toeleveranciers van de automobielindustrie). Een natuurlijke vezel nonwoven kan ook besproeid worden met hars en in een warme pers uitgehard tot een vormdeel. Beide soorten natuurvezelcomposiet worden veelvuldig als vormdelen in de automobielindustrie ingezet, o.a. vanwege het lagere gewicht t.o.v. glasvezelversterkte kunststoffen. Afhankelijk van de toegepaste technologie kunnen verschillende vormdelen met thermoplastische of thermohardende polymeren worden vervaardigd.
 
NPSP levert vezelversterkte composieten voor de bouw (gevelbekleding, sanitair, vloeren en dakconstructie). De kunststofcomposieten worden geproduceerd op basis van onverzadigd polyester met een vacuüminjectietechniek. Naast glasvezels gebruiken zij ook natuurlijke vezels als vlas, jute en kokos in hun Nabasco® composieten. NPSP onderzoekt ook bioharsen als alternatief voor hun epoxy en polyester harsen.
 
Natuurlijke vezels als vlas, hennep en jute worden ook gecompoundeerd met plastics als PP en PLA (o.a. GreenGran®) waarna het als granulaat geschikt is om te spuitgieten tot 3D producten.
 
Enviroshake (Ontario, Canada) maakt shingles voor dakbedekking op basis van 95% gerecycled plastic, rubber en cellulosevezel materiaal en geven daarvoor een 50 jaar garantie.
 
3.6.9 Hernieuwbare kunststoffen
Hernieuwbare kunststoffen worden nog slechts beperkt in de bouw toegepast. Een hernieuwbaar plastic in opkomst is polymelkzuur (poly lactic acid, PLA). Andere mogelijke hernieuwbare kunststoffen zijn polyhydroxyalkanoaten (PHB, PHA) en de verschillende cellulose derivaten zoals cellulose diacetaat (CA), en cellulose acetate-butyrate (CAB). Inmiddels bestaan er verschillende producenten van thermoplastisch verwerkbare composieten (voor extrusie, spuitgieten) die 100% uit natuurlijke grondstoffen zijn samengesteld. Bijvoorbeeld biopolymeren als PLA of PHA gevuld met lignine of zetmeel en/of versterkt met cellulose vezels: o.a. GreenGran, Rodenburg, Tecnaro. GreenGran en Tecnaro produceren natuurlijke vezelversterkte bioplastic granulaat voor spuitgiettoepassingen. Tecnaro produceert  Arboform®,  granules op basis van  PLA, lignine en cellulose vezels die kunnen worden gespuitgiet in verschillende vormen bijvoorbeeld als shingles voor dakbedekking (zie Figuur X). 
Mogelijkheden voor toepassingen van deze biokunststoffen in elektrische behuizing of constructieve bouwdelen zijn in onderzoek, bijvoorbeeld PLA met toevoeging van lignine en of furaan harsen.
 
Figuur X: Shingle op basis van houtvezel-lignine-PLA composiet.