Op eerste kerstdag, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag zijn wij gesloten. Je bestelling wordt zo snel mogelijk verstuurd. Fijne feestdagen!

Eco-Inspiratie / Wonen en leven / Voedselverspilling
We verspillen met z’n allen een hoop voedsel. Per persoon gooien we jaarlijks zo’n 33 kilo eten weg! Vooral brood, zuivel, fruit en groenten belanden vaak in de afvalbak. Naast dat het zonde is van al dit voedsel, kost het ook nog eens veel energie en geld. Belangrijk dus om voedselverspilling tegen te gaan. Wij kunnen je daarbij helpen!


Gevolgen van voedselverspilling

Voedselverspilling is tot op de dag van vandaag een groot probleem. Het is niet alleen zonde van het met zorg verbouwde voedsel, maar ook nog eens zonde van alle energie die daarvoor nodig was. Ook het geld dat je uitgeeft aan eten wat je vervolgens niet opeet wordt verspild. En niet alleen het verbouwen van voedsel kost energie, ook het verwerken en vervoeren ervan is een kostbare bedoening. En zelfs dan ben je er nog niet! Dan ligt het product in de supermarkt, in de koeling en neem je het mee naar huis waar het ook weer gekoeld moet worden. Vervolgens bereid je een maaltijd, maar blijven er restjes over. Als deze niet opgegeten worden, heb je dus veel meer verspild dan alleen voedsel. 

Wat kunnen we eraan doen?

Gelukkig zijn er genoeg kleine veranderingen die jij kan maken om voedselverspilling te verminderen. Het begint met bewust boodschappen doen. Weet jij wat je nog in huis hebt voordat je naar de winkel gaat? En bewaar jij je voedsel op de meest efficiënte manier? Veel voedsel wordt weggegooid omdat het niet meer goed is. Maar ook dan kan zijn er nog genoeg manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Lees verder voor onze handige tips tegen voedselverspilling.

Tips - Bewust boodschappen doen

Voedselverspilling tegengaan begint bij bewust boodschappen doen. Om te voorkomen dat je voedsel koopt wat uiteindelijk niet gebruikt kan worden is het handig om eerst te checken wat er in de voorraadkast, vriezer en koelkast ligt. Misschien heb je nog wel producten die bijna over datum gaan en samen een heerlijk gerecht maken. Heb je dit niet? Plan dan een aantal dagen vooruit. Met een boodschappenlijst naar de winkel gaan, zorgt ervoor dat je geen onnodige producten koopt. Let wanneer je in de supermarkt staat goed op dat de boodschappen die je koopt lang genoeg houdbaar zijn. Eet je het diezelfde avond nog op? Dan maakt het niet zo veel uit. Je kunt er ook voor kiezen bepaalde boodschappen in te vriezen als de houdbaarheidsdatum al nadert. En check natuurlijk altijd even de 'laatste kans-producten' in de supermarkt!


Tips - Bewust bewaren

Houdbaarheidsdatums 

Het kan zijn dat jouw voedsel langer houdbaar is dan je denkt. Daarom leggen wij nog even kort uit wat de houdbaarheidsdatums op de verpakkingen van voedsel betekenen. THT staat voor 'tenminste houdbaar tot'. Ook na de vermelde datum blijft dit voedsel dus nog wel even goed. Gebruik je zintuigen om te zien of het nog goed is. TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Deze datum geeft aan tot wanneer het gebruiken van dit voedsel nog veilig is. Na die datum gaat de kwaliteit hard achteruit. Toch langer bewaren? Kijk of je het kunt invriezen voordat de TGT-datum verstreken is.

Een koude koelkast

Zorg ervoor dat jouw koelkast op 4 graden staat, dit is namelijk de ideale temperatuur voor het preserveren van voedsel. Ook is het van belang dat je de groenten en fruit die in de koelkast horen niet te lang buiten de koelkast laat. Als je dit wel doet zal het rottingsproces sneller van start gaan.

In of buiten de koelkast bewaren?

Niet alle voedselsoorten zijn even geschikt om in de koelkast te bewaren en anderen kunnen niet zonder die bibbers. Twijfel je? Zoek het even op of bestel onze gratis koelkast sticker. Leg de groenten of het fruit in ieder geval op een koele, donkere plaats. Bewaar de koelkastgroenten bij voorkeur in een lade, zodat de kans op uitdroging kleiner wordt.

Luchtdicht bewaren

Voedsel los in de koelkast of op je aanrecht bewaren zal het niet lang vers houden. Wat wel? Luchtdicht bewaren! Wanneer er geen lucht bij voedsel kan komen, blijft het langer goed. Bewaar je restjes of je ingrediënten dus in siliconen bewaarzakken, in bijenwasdoeken, in een schaaltje met siliconen deksel, een bakje met bijgeleverde deksel of in geïsoleerde lunchboxen. En wil je nou zorgen dat de houdbaarheid van jouw voedsel aanzienlijk langer wordt? Dan kan je er ook voor kiezen om het te vacumeren.

Tips - Bewust consumeren

De juiste porties bereiden

Een van de grootste oorzaken van voedselverspilling is het bereiden van te grote porties. Het overgebleven voedsel wordt direct weggegooid of het wordt bewaard als restje en vaak daarna alsnog weggegooid. Bestel onze gratis maatbeker en zorg dat jij de juiste porties bereid.

Bokashi

Heb je nou voedselresten over waar je écht niets meer mee kan, dan kan je bokashi proberen. Het is een Japanse techniek waarbij je keuken- en tuinafval luchtdicht laat fermenteren en zo een voedingsrijke stof krijgt voor je tuin. Hier komt, in tegenstelling tot composteren, geen CO2 bij vrij! Tijdens het fermentatieproces van bokashi wordt gft-afval omgezet in voeding voor de bodem van je tuin. De Effectieve Micro-organismen gaan aan het werk met het organische afval en zorgen ervoor dat er veel nieuwe voedingsstoffen in ontstaan. Perfect om volgend jaar weer nieuwe groenten mee te verbouwen. 

Voedsel hergebruiken

Voedselverspilling verminderen kan eenvoudig zijn! Heb je ooit overwogen om je keukenrestjes opnieuw te laten groeien? Gewoon wat water en geduld kunnen wonderen doen. Lente-ui, citroengras, prei en venkel kunnen in een glas water binnen 3 dagen weer ontkiemen. Voor het groeien van selderij, romaine sla en paksoi heb je een schoteltje met water nodig; dagelijks het water verversen en af en toe de bladeren nat maken met een plantenspuit en de nieuwe bladeren verschijnen.

Voor het hergebruiken van gember hoef je het alleen een nachtje te laten weken in water, te potten in een potje en wat geduld te hebben, voordat je een volwaardige gemberplant krijgt. Knoflook en ui zijn ook hergroeibaar. Een grote knoflookteen of ui in een pot met aarde laat na enkele maanden nieuwe teentjes of uien verschijnen, mits je regelmatig water geeft en de ui-blaadjes snoeit. Deze simpele stappen kunnen niet alleen jouw voorraad verse groenten verrijken, maar ook voedselverspilling verminderen. Win-win!

Tips - Overgebleven eten

Overgebleven eten hoeft niet verloren te gaan! Een mooie manier om de houdbaarheid van voedsel te verlengen is inleggen. Inleggen betekent simpelweg voedsel conserveren in verschillende middelen, zoals azijn, suiker, alcohol of olie. Denk aan die klassieke augurken in azijn, maar ook andere opties zijn mogelijk. Door zout, zuur, suiker of alcohol te gebruiken, creëer je een omgeving waarin micro-organismen niet kunnen overleven. Zo blijft het voedsel langer houdbaar en krijgt het een andere smaak! 

Naderende houdbaarheidsdata betekenen niet automatisch verspilling. Oude bananen? Perfect voor bananenbrood. Oud brood? Ideaal voor wentelteefjes. En oud fruit? Gooi het in de blender voor een smakelijke smoothie (wel even controleren op schimmel). Restjes die nog goed zijn maar die je zelf niet meer wilt, kunnen anderen nog blij maken. Overweeg om langs te gaan bij buren, vrienden of familie.


Recept - Bananenbrood

Verwarm eerst de oven voor op 180 °C. Begin met het kneuzen van rijpe bananen en prak ze tot een gladde massa in een kom. Voeg een snufje kaneel en suiker toe, meng goed en voeg dan de eieren toe. Zeef de bloem, bakpoeder en een snufje zout boven het beslag en meng het geheel. Giet nu lichte olijfolie in het mengsel en meng opnieuw. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin. Laat het bananenbrood ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Je kunt met een satéprikker controleren of het brood gaar is. Laat het brood ongeveer 10 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt. Eet smakelijk!

Benodigdheden

  • 150 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 snufje zeezout
  • 50 g suiker
  • 2 eieren
  • 100 g lichte olijfolie
  • 3 rijpe bananen


Bekijk ook

Bokashi: wat is het en hoe maak je het?

Bokashi
Lees hier alles over bokashi: informatie, uitleg, een stappenplan en de benodigdheden

Inmaken

Inmaken: alles over wecken, inleggen, fermenteren en bokashi
Er zijn veel verschillende manieren om voedsel te conserveren. Wij vertellen je alles wat je moet weten, handige tips en andere leuke dingen.